Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Пастирско писмо

Јереји Божији треба да поучавају друге, због тога и сами треба да изучавају реч Божију и светоотачку

У дану када раширених руку и срдаца, пред Господом и Црквом Његовом, попут покајаног цариника изговарамо речи – Милостив буди Господе, мени грешном, и када надахнути Духом Светим, пред својим исповедником убирамо духовне плодове покајања, зарањајући у најтамније дубине своје душе и савести, чујмо речи светогорског старца младом презвитеру –

Трпљење као спасење

‘‘Трпљењем својим спасавајте душе своје.’‘ (Лк. 21, 19)

У наговештају доласка Царства Божијег својим Апостолима, Господ Исус Христос у Јеванђељу по Луки, благовести Цркви и сваком хришћанину пут и будућност света. У средишту ове благовести је страдање хришћана и свеукупне Цркве у свету, које је уједно и наговештај свршетка патње, страдања и агоније света и човека, у бесмислу и празнини своје сопствене гордости и слепила.

Сила Крста

Клањамо се Крсту Христовом и славимо Васкрсење Његово. Крст је пролаз, врата и двери ка Васкрсењу Христовом али и нашем. Крст је Црвено море кроз које Мојсије проведе Израиљ у Земљу Обећану. Крст раздваја светлост од таме, живот од смрти.

Дођи и види!

‘‘И рече му Натанаило: Из Назарета може ли бити шта добро? Рече му Филип: Дођи и види!’‘ (Јн. 1,46)

Позив апостола Филипа, сумњичавом, али праведном Израиљцу Натанаилу, да дође, види и увери се у долазак Месије – Спаситеља, кога највљују Мојсије и Пророци, јесте позив свим савременицима и сведоцима апостолске епохе, оног времена у коме је Христос корачао светом.

Најмањи

‘‘Заиста вам кажем: кад учинисте једноме од ове моје најмање браће, мени учинисте.’‘ (Мт. 25,40)

У једној од припремних Недеља Великог Поста, Црква благовести Јеванђеље по Матеју, кроз Христову причу о Страшном суду. Добро позната метафора о пастиру који ‘‘разлучује овце од јаради,’‘ открива нам стварност долазећег Господњег суда свету и људима.

« Старије