Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Пастирско писмо

Обавештење верном народу Епархије ваљевске

грб епархије

Драга браћо и сестре, због пандемије корона вируса, одлуком блаженопочившег Епископа Милутина, прекинуто је освећење васкршњих водица. Благословом администратора Епархије ваљевске Господина Лаврентија, а по исказаној жељи верника, свештеници наше Епархије, током Петровданског поста обављаће освећење водице и благосиљање домова. Молимо све оне, који желе да им свештеник дође у дом, да се обрате свом надлежном свештенику, пре почетка поста….

Самарјанка

У откривању лепоте Духа Педесетнице морамо учинити осврт на празник Преполовљења, који се празније у 25. Дан по Васкрсу, у среду по недељи Раслабљеног, а који се убраја у Господње празнике. Колика је важност,….

Недеља мироносица

Недеља мироносица

Опис Христовог погребења од стране Јосифа, као завршетак страдања, у Јеванђељу по Марку, потврђује стварност Христове смрти као историјске чињенице. Од самога почетка Црква је инсистирала на овој чињеници, што потврђује и Символ вере.

Јосиф из Ариматеје, члан “Великог Синедриона”….

Историјат празника Живоносни Источник

Живоносни Источник

Захваљујући обимној литератури на нашем језику, у којој се коментаришу византијски извори о успомени на светилиште Мајке Божије поред Цариграда, које је утицало на успостављање у православним Црквама празника Живоносни Источник, могуће је рећи нешто више о томе како је настао овај празник који Срби називају Источни петак.

Живот из гроба

‘‘А ако нема васкрсења мртвих, то ни Христос није устао. А ако Христос није устао, онда је празна проповед наша, па празна и вера наша.’‘ (1. Кор. 15, 13-14)

Сав дух и смисао литургијског живота садржан је у Пасхи. Сав наш живот почива на Васкрсењу Христовом….

« Старије