Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Пастирско писмо

Сабор српских светитеља

“Идите, дакле, и научите све народе, крстећи их у име Оца и Сина и Светог Духа, учећи их да држе све што сам вам заповедио; и ево ја са с вама у све дане до свршетка века. Амин.” (Мт. 28, 19-20)

У првим временима, по Педесетници и силаску Светог Духа на апостоле у Јерусалиму, апостолска киригма, Благовест о Васкрсењу Господа Исуса Христа, добила је свој васељенски карактер…

Успење Пресвете Богородице

Реч „успење“ значи – погружење у сан, уснуће, мирна кончина, упокојење слично сну. Кончину Божје Мајке Црква назива Успењем зато што она „као да је на кратко уснула и као да се од сна окрепила“. Диван је био живот Пречисте Дјеве, дивно Њено Успење, како у песми пева Света Црква: „Бог васељеном указује на Тебе, Царице чудеса која превазилазе законе природе. И у Рођењу сачувао је Твоје девство и у гробу сачувао од трулежности тело Твоје“ (канон 1, песма 6, тропар 1)….

Литургија као Преображење

Све сија и све је обасјано Светлошћу са Тавора. Богочовек Христос у телу исијава нетварну божанску светлост и енергију, као огањ неугасиви у тмини света, Алфа и Омега, почетак и кај, свих и свега, васколиког космоса од Постања до Другог доласка….

Свети пророк Илија

“И нагнувши се над дететом, три пута завапи к Господу говорећи: Господе Боже мој, нека се поврати у дете душа његова. И Господ услиши глас Илијин, те се поврати у дете душа његова и оживе.” (1. Цар. 17,21-22)

Пет хлебова

‘‘А они му рекоше: Немамо овде до само пет хлебова и две рибе.’‘ (Мт. 14,17)

У Недељу осму по Духовима, Црква нам благовести јеванђелску приповест о Христовом чуду умножења хлебова и риба, хране којом се нахранило преко пет хиљада људи. Ова….

« Старије