Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Пастирско писмо

Литургија као Преображење

Литургија као Преображење

Све сија и све је обасјано Светлошћу са Тавора. Богочовек Христос у телу исијава нетварну божанску светлост и енергију, као огањ неугасиви у тмини света, Алфа и Омега, почетак и кај, свих и свега, васколиког космоса од Постања до Другог доласка. Сведоци Светла, Илија, Мојсије и апостоли јесу залог и јемци човечанству, потврда старозаветне вере и новозаветне наде у Спаситеља света.

Црква и Литургија јесу Тавор, одсјај светлости који су ученици видели. Литургија је успињање на Гору, да тамо окушамо од онога што нам је Христос уготовио на Својој Трпези. Свака Литургија је наше преображење (грч. метаморфосис), делом и срцем исказано оно апостолско – ‘‘Господе, добро нам је овде бити.’‘ Црква је тако наш дом, наша сеница, где на дар добијамо светлост и радост. Сав наш живот јесте успињање на Тавор, следовање Христу, трновита и стрма стаза препуна замки и искушења, на чијем врху нас чека испуњење наше вере и љубави, отворена Небеса и Царство Божије.

Литургија је преображење, пут, ход, Светлост и Истина јер у њој јесте Христос. Ми смо позвани да будемо удеоници тог догађаја, да станемо на места тројице апостола и будемо сведоци и благовесници свету у Духу Светом, те неизрециве радости, пуноте живота и љубави. Без преображаја сопственог бића у икону и подобије Божије, остајемо у мраку Ада и смрти, лажи и лицемерја, бесмисла и усамљености. Христос је преобразио свет, све пресаздао и ново створио, победио смрт и даровао човеку могућност и пут потпуног преображаја, преумљења и новог живота, у заједници љубави са Богом и ближњим. Духом Светим неугасива Светлост са Тавора кроз Цркву обасјава свет и спасава све којима је ‘‘добро овде бити.’‘

Протонамесник Александар Вучај