Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Пастирско писмо

О благодарном губавцу

‘‘Како се не нађе ниједан други да се врати и даде славу Богу, него само овај иноплеменик?’‘ (Лк. 17,18)

У једној од Недеља Божићног поста, Црква нам благовести приповест о исцељењу десторице губаваца речју Христовом. О незахвалности деветорице и благодарности исцељеног ‘‘иноплеменика’‘ – Самарјанина. Наиме, губа као једна од најстрашнијих болести у историји човечанства, сматрана је међу Јеврејима за Божије проклетство, и не без разлога, Христос исцељене који му са вером приступају, шаље јеврејским свештеницима да покажу и посведоче своје оздрављење. Они су требали да буду живи пример да исти Бог који их је ‘‘проклео,’‘ да их је и исцелио.

Губавци су у Јудеји али и другим местима античког света бивали изопштени из насељених места, и пребивали су у заједницама ван градова, болујући и живећи од милостиње својих ближњих. Такође, поред телесне патње, проживљавали су и духовну патњу одбачености и презрења услед религијских предрасуда и заблуда ригидног јудаизма. У тим насеобинама ‘‘проклетих и одбачених’‘ било је и оних који нису били строго јеврејског порекла, јер у својој несрећи, сви су били једнаки, без разлике. Такав је био и исцељени Самарјанин, ‘‘иноплеменик’‘ – како га Христос назива, који се једини вратио и заблагодарио Господу на свом новом животу. Остала деветорица Јевреја, се не вратише да благодарењем посведоче своју веру.

И овде као и на више места у Јеванђељима наилазимо на символ Самарјанина, од Јевреја презрене и одбачене групације, која кроз конкретне личности пројављује непоколебиву веру пред Христом али и бива символ највеће људске врлине. Ова епизода предсказује будућност апстолске епохе, када ће Реч Божија бити предана, кроз Христову крштењску заповест, свим народима. И када ће је многи народи примити и заблагодарити Богу кроз Цркву Христову, док ће они међу којима је Христос чинио чуда и знакове остати у тами својих заблуда и религијске гордости.

Благодарни губавац је човек, у искушењу и немоћи, човек, непоколебљиве вере и чистог срца које верује и нада се у вечно живог Бога, Спаситеља света – Господа Исуса Христа.

Протонамесник Александар Вучај