Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Пастирско писмо

Дух Педесетнице

“И уједанпут настаде шум са неба као хујање силног ветра, и напуни сав дом где они сеђаху.” (Дап. 2,2)

Објава Духа Светог у Дан Педесетнице, као “хујање силног ветра,” јесте добро позната библијска појава, која прусуство ове Личности Свете Тројице, на исти начин пројављује и бива описано у Старом завету.

Свети Дух као Личност Свете Тројице, пратилац је и непосредни учесник историје спасења, од дана стварања света. У Старом завету, Он устројава старозаветну Цркву као Израиљ – изабрани народ, сабран око првоначалника (праотаца, царева или пророка). Присуство Духа Божјег, како је описан, открива овај период историје као путоказ и архетип (праслику) новозаветне Цркве. Касније, Дух Свети је сведок и учесник свих кључних догађаја Христовог живота на земљи и напослетку – “Отац Духом Светим васкрсава Христа из мртвих.”

Објава Духа Светог у Дан Педесетнице је космички догађај као видљива објава новозаветне Цркве која живи и постоји кроз Њега. Величанственост те пројаве описана је у Делима апостолским, као сведочанство радости Апостола, испуњења Христовог обећања о слању Параклита – Утешитеља, али и почетак апостолске мисије, која се огледа у добијању дара језика и посланству у свет који треба да чује Благовест и прими Духа Светог, чији су носиоци управо Христови ученици. Личност Светог Духа је јемац присуства Свете Тројице у Цркви који је пројављује као икону Царства Божјег. Његово видљиво присуство је Света Литургија, а Његова животна енергија су благодатни дарови црквених служби (епископске, презвитерске, ђаконске и лаичке). Црква постоји и живи Духом Светим, она је вечна Педесетница, тај преображавајући елемент живота и света. У њој се сабрало и возглавило све, од Постања до Парусије, јер исти је ‘‘Дух који лебди над водама’‘ у дану стварања света и исти је Дух са Којим ће Христос поново доћи ‘‘у сили и слави’‘ и васкрснути мртве. Присуство Духа Светог у свету, као Духа у векове продужене Педесетнице, сведоче милиони Хришћана делима љубави и милосрђа. Љубав Бога Оца и благодат Сина су животно искуство у заједници Светог Духа – заједници љубави и добре воље.

Протонамесник Александар Вучај