Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Пастирско писмо

Свети Нектарије Егински- Лик онога који се нада на Бога

“Колико је леп, колико је пријатан, колико је љубак лик онога који се нада на Бога Спаситеља, Бога несрећних, Бога милости, благога и човекољубивога Бога!’‘
(Свети Нектарије Егински, Химне хришћанским врлинама)

Поглавље у Химнама хришћанским врлинама, које носи назив О нади, јесте савршено богословско писмо Светог Нектарија, похвала и созерцање човека као таквог, као слике и прилике Божије. У више слојева, душевних и духовних аспеката, Светитељ анализира људску личност, али никада саму, већ искључиво кроз однос љубави са Богом и ближњем, сликајући га као биће заједнице, које остварује своје истинито постојање само кроз однос и заједницу.

Лик онога који се нада на Бога, јесте лик праведника, богочежњивог човека који себе и свој живот полаже, нада се, стреми и врхуни Божијој личности. Такав живот је хвалоспев и благодарење, које потпуно Духом Светим преображава људску душу, срце и разум. Које твори новог и блаженог човека.

Нада као делање душе, израз вере и љубави, јесте искорак човека у бесмртност јер је положена на Бога и у Њему пребива, и из Њега се излива, као Јединог Истинитог Животодавца. Вапај Богу људске душе јесте природни покрет , дах и дух живота душе, коју она носи у свој природи, јер је својствена само човеку у васколикој творевини. Зато човек и јесте биће на граници светова, а душа жижа и тачка у којој се сабира и сједињује све небеско и земаљско.

Као и у свакој химни, Свети Нектарије, говорећи о човеку, говори о Богу. Богочовек Христос је за њега огледало и сјај у коме се човек огледа. Свако праведно људско делање свој извор и утоку има у Христу, и тада је оно спасавајуће, христолико и испуњено надом. И зато је такав човек у сваком искушењу победник јер га избавља нада на Бога благог и човекољубивог. И зато такав човек у своме срцу носи непролазну радост, оптимизам, лепоту и љупкост свога лика. Његова слобода је испуњена, а окови страсти и створености бачени под ноге, јер је сада и овде окусио блаженство и сладост Царства Небеског.

‘‘Блажен је човек који се нада на Господа!’‘ – узвикује и пева нам Свети Нектарије Тајновидац Егински.

Протонамесник Александар Вучај