Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Пастирско писмо

Свети Нектарије Егински о љубави Божијој

‘‘Љубав Божија несравњиво надилази сваку љубав. Она не само да о нама промишља, него нас и силно љуби некаквом неодољивом љубављу, али љубављу бестрасном, а претоплом, силном и истинском, и непролазном, љубављу која не може да се угаси.’‘

Свети Нектарије Егински, Химне хришћанским врлинама

У Химнама хришћанским врлинама, у поглављу које говори о љубави, Свети Нектарије нам доноси своја промишљања о самом феномену љубави, које он поставља увек у однос према другоме. Љубав према Богу је у човеку божанско својство и из те и такве љубави нужно проистичу сва људска добра дела, све оно што је добро и лепо. Љубав која човека чини оним што јесте, управо је бесцени дар божанске љубави, те где се она као таква пројављује, ту човек сведочи самога Бога, Духом Светим.

Кроз речи о човеку, Свети Тајновидац Егински, у маниру отачке мисли и таквог начина промишљана, прелази на реч о Богу и божанској љубави, која се огледа у јеванђелској истини да је Бог први заволео свет и послао свог Јединородног Сина, да га спаси од греха и смрти. Сведочанство те Љубави је целокупна историја спасења и Црква, која у простору и времену Духом Светим чини свеприсутном ту Љубав. Светитељев дубоки исказ о томе, јесте израз његовог личног опита и искуства, доживљај као вечно сведочанство, која га диже у неизрециве висине вере и дубине сопствене душе, која пребива и живи овом силном и истинском љубављу. Ове речи нису фраза богословског промишљања већ доживљено искуство живог сусрета и односа Светитеља са Христом. Тај однос је загрљај и целоживотни ход за и кроз Христа. Само истинити христоносци, напојени Духом Светим, из чије сваке речи и дела блиста хришћанска врлина, кадри су да тако дубоко зароне у нетварне енергије божанске љубави. Химне хришћанским врлинама су наратив управо таквог молитвеног и подвижничког искуства.

Све оно што је Свети Нектарије доживео и проживео, а што је остало записано промислом Божијим, јесте живо сведочанство неугасле вере, наде и љубави које је позив и призив сваком Хришћанину, да уђе у радост Царства Небеског и осети и доживи Љубав која не може да се угаси.

Протонамесник Александар Вучај