Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Пастирско писмо

Свети Нектарије Егински у светлости Исусове молитве

У бројним записаним сведочењима о врлинском и светом животу Светог Нектарија, уочљиво је да су поједини савременици били сведоци његове непрестане молитве Господу Исусу Христу. Овај подвиг је упражњавао још од најранијих тренутака свог монашког живота. Услед добро познатих искушења и прихватања околности да се подвизава у кошници светске стихије великих градова, овај његов подвиг је био добро скривен од околине, у духу потпуног светитељевог смирења. Тек налажењем мирне луке манастира на Егини, монахиње и људи жедни његове помоћи, поуке и речи који су му долазили, постали су сведоци његовог исихастичког подвига, јер је на том светом и мирном месту то било видљивије.

Када се свеобухватно посматра живот, подвиг и жртва Светог Нектарија, и зађе у дубине његових поука и промишљања, постаје кристално јасно да је сво биће Егинског Тајновидца дисало и живело Исусовом молитвом. Трновита и стрма стаза исихазма којом се Светитељ читавог живота пео ка Тавору, облистала га је нетварним божанским енергијама, чији је био причасник у пуноћи. Тако она исијава из његових чуда, његових дела и речи, из сваке изречене или записане мисли. Сво Нектаријево биће блистало је и блиста овом светлошћу, пројављујући га у телу и земаљском животу за Божијег човека, Светитеља и Чудотворца. По блаженом уснућу, непролазна благодат Божанске љубави у Духу Светом наставила је да спасава, помаже, исцељује и чудотвори дела љубави свакоме верном и потребитом.

Искуство Исусове молитве, Светог Нектарија убраја у ред најревноснијих подвижника наше Цркве и монашке традиције, показујући је као непрестано живо предање најраних времена које се кроз биће овог Светитеља ево пренело и у наше време, као снажно сведочанство силе најтежег подвига које убира своје вечне плодове упаво у благодати нестворених и нетварних божанских енергија, које су видљиво и опипљиво дејство Духа Светог у Православној Цркви. Свети Нектарије Чудотворац је дивни цвет и изданак овог монашког пута и искуства, благодатни дар неизрециве љубави Господа Нашег Исуса Христа.

Протонамесник Александар Вучај