Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Бадње вече и Божић у Обреновцу

“Ево вам јављамо радост велику, која ће бити свему народу. Јер нам се данас роди Спас, који је Христос Господ у граду Давидову!”

Нешто више од две хиљаде година, опет и опет слушамо и доживљавамо радосну и спасоносну Благовест, коју анђели објавише оне Божићне ноћи витлејемским пастирима а преко њих и свему народу.

Рођење Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа, и ове године, заиста је свечано прослављено, не само у граду Обреновцу већ и у целој Посавини.Најпре смо на Бадњи дан служили Свету литургију Василија Великог, а у вечерњим сатима радост празника су најпре најавила деца која су испунила храм, дошавши са својим родитељима да чују концерт дечијег црквеног хора, а после концерта око бадњака у слами бомбоне и други слаткиши.Пијукање и осмеси деце свакако су увеличали радост празника и учинили да наш леп храм изгледа још лепше.

По завршеном пијукању преселили смо се у нови храм, посвећен светим србима, где смо у присуству верног народа осветили и наложили бадњак, а паљење бадњака је пропраћено ватрометом.

По већ устаљеној традицији, велики хор Св. Јоакима и Ане у 22:00.сати, је одржао божићни концерт а тачно у 23:00. сати, осветили смо и наложили бадњак код старе цркве. У препуној порти верног народа, налагање бадњака је пропраћено заиста величанственим ватрометом.

Тачно у поноћ, почела је Света Литургија, којом је началствовао Архијерејски намесник посавски, протојереј-ставрофор о. Јован Петровић.

На Божић, ујутро, у храму препуном деце, Свету Литургију је служио старешина храма у Обреновцу, протојереј-ставрофор Дарко Павловић, уз саслужење обреновачких свештеника.

Диван обичај, да деца ломе чесницу, и ове године је спроведен. Велики чесницу, пречника један метар, умесила је и даривала пекара “ Маре” из Обреновца, а златник у чесници је дар г.Владана Марјановића, власника златаре “ Марјановић”. Златник је пронашао Никола Нешковић.

протонамесник Слободан М. Илић

Поглед из ваздуха на Обреновац током Бадње вечери (видео-снимак):

Фотографије – Бадње вече и Божић:
201701 Bozic