Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Детињци-празник деце

Приближавајући се полако најрадоснијем хришћанском празнику, Црква нас припрема за њега кроз три посебне литургијске недеље, које непосредно претходе Рођењу Христовом: Детињци, Материце и Оци.

Овим празницима обележавамо наше овоземаљске породице које су слика Цркве у малом и икона љубави Божије у Светој Тројици. Задатак ових празника је да укаже на међусобну нераскидиву повезаност једних према другима, која се огледа у слози, помагању, али све кроз Христа и у Њему.

Празником Детињци, Црква подсећа родитеље на своју духовну обавезу према деци. Везивање и ослобађање има за циљ да прикаже да је човек једино биће на земљи које има слободу, и да му је та слобода дарована у заједници са Богом, који својим рођењем ослобађа човека од прародитељског греха и веза греховних. Они који се дреше дарују поклоне, чиме се показује да се слобода увек огледа кроз љубав, жртву и давање.

Празником Детињци почиње да се ствара радосна, празнична, свечана атмосфера, онако како су то створили источни мудраци поклонивши се Богомладенцу, дарујући му смирну, тамјан и злато.

У недељу 23. децембра црква Сабора српских светитеља евхаристијски је прославила празник Детињци као празник деце. После Литургије по први пут у Обреновцу служен је парастос за сву знану и незнану, невино пострадалу децу од почетка до данас.

Вероучитељ Стефан Брековић

detinjci 2018