Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Др Влајко Пановић у Обреновцу

У оквиру трибине “Духовна сабрања” , обреновачка Црква је у уторак, 31. јула, угостила Др Влајка Пановића, клиничког психолога, који је одржао предавање на тему – “Најчешће грешке у васпитању деце”.

Пред препуном салом публике парохијског дома, наш психолог је одржао инспиративно и врло актуелно излагање, засновано на вишедеценијском искуству психолога у најеминентнијим институцијама које се баве овом проблематиком. Важно је рећи да је Др Пановић био и дугогодишњи сарадник пастирских центара – Земље живих у Епархији бачкој, као и Православне школе родитељства.

У синтези богатог стручног, али и хришћанског педагошког искуства, гост је у свом излагању направио генезу проблема васпитања деце, почев од Свете тајне брака, као целине супружника и контекста радости и целовитости, унутар кога треба васпитавати децу. Анализа проблема заснована је у дубоком проницању у бит савремене цивилизације која је свесно урушила миленијумско искуство и значење брака и васпитања, кроз потпуно нове, а по човека штетне и неприродне, концепте живота. У таквој средини и контексту, савремени родитељ је у великим искушењима на путу здравог и правилног васпитања деце. Све грешке и странпутице засноване су на бризи родитеља у ропским оквирима знања и слободе. У успостављању равнотеже, здравог односа према ауторитетима код деце, Др Пановић се залаже најпре за здрав и хришћански односу мајке и оца, а потом применом овог односа и хришћанских моралних вредности у све аспекте и методе васпитавања. То је у нашем времену тежак и мукотрпан посао и жртва, али која увек доноси добре плодове, управо кроз стварање и сазревање деце у добре и честите људе.

На послетку, у живом и отвореном разговору, Др Пановић је одговарао на питања публике.

Линк на youtube

Najcesce greske u vaspitavanju dece