Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Литургија Пређеосвећених Дарова у Дрену

Дана 9. априла 2021. године у храму Вазнесења Господњег у Дрену, служена је, сада већ традицонално у петак четврте недеље Великога поста, Литургија пређеосвећених дарова.

Литургију пређеосвећених дарова служио је дугогодишњи парох дренски протојереј Милан Николић, уз појање чланова Црквеног одбора и свештеника Небојше Спасојевића и Слађана Филиповића.

Ово богослужење јесте вечерње богослужење са свечаним причешћем верног народа у дане Пасхалног поста. Литургија пређеосвећених Дарова једна је од најлепших и најдирљивијих служби Православне цркве. Почетак ове службе сеже из ране Цркве, тачније из праксе да се верници причешћују остављеним, већ освећеним даровима изван литургијског сабрања нарочито током прогона.

Истовремено, то је важан позив на чешће причешћивање светим Христовим Даровима. Пређеосвећена Литургија јесте пример изразитог пошовања хришћанског предања да се током великопосних дана, осим суботе и недеље, не чини приношење а уједно омогући вернима, да се током Пасхалног поста причешћују Телом и Крвљу Христовом, јер верници не могу да живе живот у Христу ако стално не обнављају своју везу са Извором живота, причешћујући се Телом и Крвљу нашег Господа. „Ко једе моје тело и пије моју крв – остаје у мени и ја у њему!“(Јн. 6,54)

Слађан Филиповић,јереј

dren peđuosvećena