Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

О срећи и депресији

У склопу Летњих духовних вечери, обреновачка Црква је у препуној сали парохијског дома, угостила ђакона Дејана Николића, професора Богословије Светих Кирила и Методија у Нишу, психотерапеута у едукацији. Уважени гост је одржао предавање о срећи и депресији.

У врло надахнутом, живом и занимљивом излагању, ђакон Дејан Николић је најпре изложио појмове среће и депресије, историјску генезу њиховог препознавања у модерној психотерапеутици и хришћанском искуству. Уопштено дао је врло вредна запажања на који начин и како човек нашег времена упада у стања депресије, у којој мери су она присутна и на који начин њиховим препознавањем можемо да их предупредимо. Искуства дубинске психологије, модерне медицине и хришћанског отачког искуства, дају нам велики број могућности и путева оздрављења своје психе и уопште људске личности.

Део излагања о људској срећи био је надасве инспиративан као тема, али и као могућност преиспитивања наших спствених прегнућа да учинимо себе срећним људима. Овде је отачко искуство дало низ истина и одговора, које је модерна цивилизација заборавила окрећући се индивидуализму и тражењу среће у пролазним задовољствима, у оквирима датости створеног света. Изнова је поновљена истина ослобођења од страсти и проналажењу среће у односу љубави према другоме, Богу и ближњем.

Вредност овог предавања ђакона Дејана Николића,огледа се у непосредности и живој синтези наизглед различитих приступа овој врло сложеној проблематици из угла Хришћанства и науке. Такође, великом броју младих људи који су слушали ово предавање, било је на велику духовну корист да сазнају и чују дговоре на многа своја дубока и лична питања.

sreca i depresija