Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Обреновачке сестре Свете Петке за Светог Нектарија

На редовној седници КССа у понедељак 13. маја 2019. године, сабране сестре подносиле су извештаје шта су чиниле од прошлог сабрања. Ишло се у Геронтолошки центар пред Васкрс и обилазили су се стари , а поготово они који се воде да никога немају (тзв. социјални случајеви). Неке од сестара су тражиле благослов да у Суботу и Недељу (18. и 19. маја) отпутују у Ниш као прдставнице обреновачког КССа , на велико сабрање свих Кола Србије и Републике Српске, што су и учиниле.

Велику радост на седници учинило је дете Николина Петровић из Обреновца која се појавила са мајком и сестром. Дете Николина је недавно од КСС-а Свете Петке из Обреновца добила 180.000 динара за терапије у Дубровнику. Она и даље вежба и труди се да прохода. На седници је држећи се за мајку направила велики круг у црквеној сали око целог стола где се водио састанак и руковала се и љубила са свим присутним сестрама. На половини радног састанка све присутне сестре су се сликале са Николином. На заједницкој слици дете Николину држи у крилу духовник КСС-а отац Немања Павловић.

Пошто су испратиле Николину сестре су се вратиле радном делу и једногласно договориле да се што пре прикупе средства за цркву Светог Нектарија у Ваљеву и њено осликавање, како би се и обреновачке сестре уписале у овај велики молитвени дом пре његовог освећења које ће се ускоро догодити.

За неколико дана, тачније од седнице до суботе 18. маја сестре су прикупиле 100.000 динара и одредиле да уз духовника кола у Недељу 19. маја три сестре (председница Драгана Тончић Ђукић, Наталија Павловић и Јелена Живановић)оду у Ваљево у храм Светог Нектарија и уруче прикупљена средства.

Велика радост у храму Светог Нектарија је настала када су сестре угледале Епископа ваљевског Милутина. У изненадном сусрету Епископ Милутин их је све благословио показао многе детаље приликом изградње храма и провео око целе цркве ради што лепших фотографија у цветном врту Светог Нектарија. Такође присутни игуман манастира Лелића је позвао све сестре на трпезу љубави у манастир Лелић поводом рукоположења лелићког сабрата Герасима из јерођаконског у јеромонашки чин. У пуној сали манастирског конака поред Епископа ваљевског присуствовао је и Епискуп митрополије аустралијко-новозеландске Силуан, архимандрити, свештеници, монаси, верни народ и сестре са својим духовником. Пред свима сабранима Епископ Милутин је поздравио духовника КССа и нагласио да он није само духовник КСС-а него и капеле светог Пантелејмона у Геронтолошком центру у Обреновцу за који сматра да треба да је поносан на свој молитвени кутак и свога духовника. Још је Епископ напоменуо да у многоме поздравља одлуку духовника КСС-а да се коло подмлади и да заблиста снагом младих хришћанских срца. Младу председницу Драгану Тончић Ђукић су поздравила оба Епископа, захвалили се за велики труд КССа који је показан у јако кратком периоду и пожелели јој пуно успеха у раду, молитви и вођењу Кола српских сестара. Такође су епископи нагласили да је вероватно Драгана најмлађа председница, како Кола у Србији тако и у диаспори.

По завршеној трпези љубави, сестре су се захвалиле игуману манастира Лелића оцу Георгију на указаној части, и то што су под кровом такве једне светиње где столује Велики Српски Владика Николај добиле похвале од два епископа које су се уписале у срце свих сестара да за своју цркву и свој народ раде још снажније, верније и са више љубави.

На крају таквог једног дана који је створио Господ, отац Георгије благословио је сестрама да се сликају поред моштију Светог Владике Николаја (Велимировића), а после се и сам придружио фотографисању у манстирској порти лелићке обитељи.

Председница КССа
Драгана Тончић Ђукић

kss Valjevo