Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Предавање Драгослава Бокана на тему: Неразрушиво јединство у Христу Српског и Руског народа

На дан светих: апостола Филипа, Григорија Паламе-Архиепископа солунског и Јустинијана, цара Византијског, 27.11.2019. у сали црквеног дома, Храма “Свете Тројице” у Обреновцу, Драгослав Бокан, познати редитељ, писац и православни публициста, одржао је предавање на тему:
Неразрушиво јединство у Христу српског и руског народа.
Предавању је, поред свештенства и бројног верног народа Обреновца, присуствовала и игуманија манастира Ћелије, мати Гликерија.
На самом почетку Бокан истиче да јединство Руса и Срба траје већ осам векова, од оног тренутка када је руски монах са младим Растком Немањићем отишао пут Свете Горе.
Јединство Русије и Србије може бити само у Христу. Сва остала повезивања без Христа остају јалова.
Нарочито ове ставове истиче Бокан.
Историја Србије и Русије су као песма-поема, управо због међусобног јединства у Христу.
Као писац Законоправила, св. Сава постаје неодвојиви део руског идентитета, а Русија и Србија као наследнице Византије постају главни непријатељи Запада.
Даље, говори Бокан, многи су примери међусобне помоћи Русије и Србије, а посебно истиче да је први руски цар пореклом Србин, и са очеве и са мајчине стране, који уноси Светосавље у Русију.
У питању је Иван Силни, коме Запад даје име “грозни”.
Суштина Светосавља је јединство Цркве, народа и државе.
Руси су на том темељу изградили Православну империју.
Помиње Бокан и велику жртву руске свете породице Романових за српски народ, као и ослобођење Београда од стране “Црвене армије”, чији су припадници испод униформи носили дрвене крстове.
Бокан на крају закључује да брат препознаје брата, и да је то заправо, Света Тајна, веза два народа у Христу.
Завршну реч, одушевљена предавањем, благодарећи Богу, узима мати Гликерија, и дар беседништва Драгослава Бокана пореди са даром проповеди св. Јустина Ћелијског, са којим је многе године провела у манастиру Ћелије.

Владан Нешковић, чтец-вероучитељ

bokan