Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Предавање проф. др Мила Ломпара на тему "Косовско опредељење у српској култури"

Дана 28.6.2019. године, на Видовдан, у порти Светотројичног храма у Обреновцу, проф. др Мило Ломпар је одржао предавање на тему:
“Косовско опредељење у српској култури”.
Професор Ломпар је у уводном делу излагања истакао, да је Косовска традиција, после Светосавске, друга упоришна тачка у српској култури.
Са Лазаром Хребељановићем, појављује се једна чврста држава-Моравска Србија, као наследник немањићке Србије.
Даље, нагласивши да је Косовска битка у војном смислу била нерешена, Ломпар указује да треба разликовати догађај битке од онога што настаје као традиција, настала на упоришној тачки догађаја.
Срце традиције јесте управо-косовско опредељење, а срж опредељења јесте крилатица кнеза Лазара:
“Боље је нама у смрти подвиг, него живот у срамоти”.
Суштина ове крилатице је, како лепо примећује Ломпар, да Божија Промисао дотиче људске одлуке.
Посебно указавши да Лазар одбија земаљску победу у којој нема Небеског смисла, професор управо подвлачи да тај смисао надахњује борбу за Небеско Царство, а не пасивно прихватање фаталног исхода.
Управо овај моменат преузима Народна традиција.
После великих сеоба српског народа, Карађорђе избија у први план као носилац косовског опредељења, које уобличава Његош кроз “Горски вијенац” нарочито истакавши улогу Милоша Обилића.
На крају, професор Ломпар, приметивши да је косовско опредељење изнедрило и Гаврила Принципа-симбола политичко-националног буђења крајем 19. и почетком 20. века, осврнуо се и на то да је Косовска традиција имала снажног противника у комунистичкој идеологији, али и различите идеолошке злоупотребе.

вероучитељ Владан Нешковић

milo lompar