Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Предавање оца Александра Вучаја на тему "Дух Педесетнице"

Дана, 30.5.2019., у сали Црквеног дома, при Храму “Силаска Светог Духа на апостоле”, отац Александар Вучај одржао је предавање на тему “Дух Педесетнице”.
У свом излагању, отац Александар се осврнуо на јеврејску традицију прослављања Пасхе, Педестнице и празника Сеница, као праобраза хришћанског Васкрса, Вазнесења и Силаска Светог Духа на апостоле,
нагласивши, да се управо Светим Духом, који изграђује и води новозаветну Цркву, разумеју и тумаче старозаветни догађаји.
У даљем предавању, истакнуто је важно место, у богослужбеном календару, празника Преполовљења Педесетнице, који нас својим химнама и песмама уводи у догађаје Вазнесења.
На крају, отац Александар, истакавши да је чин Педесетнице уједно и испуњење домостроја Спасења, али и нови почетак деловања и развијања новозаветне Цркве, нагласио је дa се Догађај Педесетнице понавља сваке Литургије и на тај начин преображава целокупну творевину.
После излагања, постављено је неколико питања у вези теме, на која је отац Александар веома надахнуто одговарао, говорећи о молитви “Царе Небески”, “Дару језика” као и о обичајима у вези Педесетнице.

вероучитељ Владан Нешковић

lekos