Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Промоција књиге: "Хероине Србије - вековник"

На дан Светог мученика Лонгина Сотника, 29.10.2019. год. у организацији Цркве “Свете Тројице” и Кола српских сестара “Света Петка”, одржана је промоција књиге “Хероине Србије-вековник”, аутора Драгана Милошевића, у сали црквеног дома у Обреновцу.
Писац књига “Народни будилник”,
“Хероине Србије-вековник”, и најновије “Споменар” која је издата крајем прошле године, Драган Милошевић, пре свега, својим делима, жели да васкрсне културу сећања и захвалности у српском народу.
Како рече Томислав Кресовић, рецензент књиге, стваралаштво Драгана Милошевића усмерено је ка циљу да буде обнова духа народног памћења онога што је највредније у нашој историји, а што је, због различитих разлога, препуштено забораву.
“Хероине Србије-вековник” је својеврсан лексикон ликова и портрета жена-хероина, од Свете Петке па до знаменитих жена данашњице.
Кренувши од Средњег века, па све до данас, поменута су само нека, од сто имена, колико садржи ова књига.
Света Петка, Јелена Анжујска, Оливера Лазаревић, Ана Немањић, Симонида Немањић, Милица Хребељановић, Зорка Карађорђевић, Персида Карађорђевић, Љубица Обреновић, Милка Алексић-Гргурова, Делфа Иванић, Инглис Елси, Јованка Бончић-Катернић, Марија Магазиновић- Мага, Драга Љочић-Милошевић, Надежда Петровић, Исидора Секулић, Чучук Стана, Василија Вукотић, Софија Јовановић, Мара Малагурски, Марија Карађорђевић, Дојна Галић-Бар, Светлана Китић и многа друга славна имена побројана су у овом “вековнику”.
На крају је аутор истакао да, не будемо ли обнављали сећања на наше знамените личности, ризикујемо да постанемо саучеснуци у злочину званом-заборав.
Посебно је писац ове вредне књиге био захвалан Колу српских сестара
“Света Петка” из Обреновца и њиховом духовнику о. Немањи, на труду који су уложили да се његово дело представи верном народу Обреновца, јер како је закључио:
“Сећање и захвалност су основне врлине које српски народ треба да васкрсне како би могао имати светлију будућност”.
А то и јесте био циљ ове књиге.

Владан Нешковић, чтец-вероучитељ

predavanje 29.10.