Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Прослава јулијанске Православне Нове године – Црква Сабора Српских Светитеља Обреновац

„Време је од Бога створено. Као и све створено и време је после човековог пада изгубило своју првобитну савршеност и сада се са свим осталим створеним нада своме спасењу. Бог освећује стварање које суделује у Његовом животу на небу. На исти начин је и време освећено. Због тога се о црквеном календару може говорити као икони овог освећеног времена…..“ – речи су једног руског монаха.

Према томе, морамо знати да црквено богослужење и прослављање празника треба да доживљавамо као вечни и искупитељски значај домостроја Божијег у коме су категорије времена и простора Светим Духом превазиђене, где долази до вечног загрљаја прошлости и садашњости са надом на будућност. Црква Христова иако не од овога света, пребивајући у овоме свету, из своје снисходљивости у свој богослужбени и административни живот уводи јулијански календар. Иако су многе Православне цркве током 20. века прешле на нови календар, Српска Православна Црква наставила је да живи по старом, јулијанском календару. Следујући ставу своје Цркве, црква Сабора Српских Светитеља већ другу годину, колико постоји ова евхаристијска заједница организује дочек како се то у народу каже српске Православне Нове године.

Дочек је започео концертом црквеног хора који иако не толико многобројан, труди се да допринесе и да значај богослужбеном животу цркве. По завршетку концерта свештенство храма служило је Молебан за наступајућу годину. У поноћ, уз звуке црквених звона и ватромет дочекана је Нова 2020. година. Свим присутнима се обратио старешина храма Г. Гордон Василић, захваливши се у име свештенства што су се одазвали њиховом позиву, да поделе са њима данашњу радост. Циљ ове прославе је по његовим речима да не заборавимо своје корене, чувајући тако своје, а поштујући оно што је туђе. „Надајући се да ћемо годину по годину, корак по корак, пробудити заборављену свест, онога што је наше“ – речи су којима је завршио своју беседу.

На самоме крају отац Гордон у име свештенства и верног народа указао је велику захвалност дародавцу овогодишњег ватромета, директору Електропривреде Србије Г. Милораду Грчићу, општини Обреновац на челу са председником Г. Мирославом Чучковићем на техничкој подршци, ватрогасцима Обреновца, као и свим људима добре воље.

Стефан Брековић, вероучитељ

hsss nova godina