Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Сусрет Обреновчана са руским царем

На празник Вазнесења Господњег, 17/4. маја Лета Господњег 2018. , песмом и казивањима у славу непролазне љубави, обреновачки уметници пожелели су добродошлицу последњем руском императору, цару Николају другом Романову, и његовој породици. Изложба фотографија „У сусрет руском цару. Романови – царско служење“, чију организацију потписују Радио Источник Епархије ваљевске и Светосавска омладинска заједница Обреновац, свечано је отворена у Спортско – рекреативном центру.

Настала заједничким трудом Сретењског манастира из Москве, Студија „Руски цар“ и портала Православље Русије, ова изложба садржи фото записе различитих тренутака из живота царске породице, од чије се страдалне кончине ове 2018. навршава један век, а које су Руска и Српска Црква унеле у диптих светих. Од појединачних и групних портрета, преко спонтаних фотографија насталих у шетњи, дечјој игри и разговору, па све до царевих тренутака са војском и милосрдних активности царице Александре и кнегиња Анастасије, Тајане, Олге и Марије. Обишла је више градова у Србији и земљама у региону, свугде наилазећи на сјајан пријем публике. То и не изненађује, будући да је Свети цар Николај био велики пријатељ српског народа, о чему сведоче записи историчара, али и диван есеј Светог Владике Николаја „Цар Николај- руски Лазар“, чију је поруку врло емотивно дочарао даровити обреновачки гимназијалац Урош Петровић. Како је последња руска царица Александра Фјодоровна Романова волела свог животног сапутника и како је у целини доживљавала љубав и породицу говори књига „Дарујте љубав“. Одабране записе из ње овом приликом читале су рецитаторке Теодора Петровић и Ања Дмитровић. Нарочиту лепоту свечаном отварању дао је Црквени хор „Свети Јоаким и Ана“ под управом др Габријеле Вучај, извођењем духовних песама у аранжманима претежно руских аутора. О личности цара Николаја говорио је протонамесник Слободан Алексић, директор Радија Источник.

Како се у Ваљевској епархији све збива уз благослов духовног оца, Епископа ваљевског Г. Милутина, добродошлицу посетиоцима, међу којима су преовлађивали најмлађи Обреновчани, пожелео је и изложбу прогласио свечано отвореном архијерејски намесник посавски, протонамесник Слободан Илић.
Изложба „У сусрет руском цару, Романови – царско служење“ трајаће до 24. маја 2018. године.
Ј. Ј.

Фото протођакон Слађан Филиповић

u susret ruskom caru