Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Светосавска Академијa у Обреновцу

Светосавска Академијa у Обреновцу, одржана је на Савиндан, 27.1.2020. године у СКЦ-у “Обреновац” са почетком у 18 часова.
Манифестацију су организовали “Пољопривредно-хемијска школа” у Обреновцу и ОШ “Живојин Перић” из Стублина, уз подршку Црквене општине-Обреновац, Градске општине-Обреновац и ЈП СКЦ “Обреновац”.
Академији су присуствовали Архијерејски намесник посавски, о. Слободан Илић, председник Градске општине Мирослав Чучковић, свештенство Посавског намесништва, чланови Црквеног одбора, директори школа и многобројни грађани Обреновца.
Академија је почела “Химном Светом Сави” у извођењу Црквеног хора “Свети Јоаким и Ана”,
а затим се присутнима, својом беседом обратио др Предраг Коматина, научни сарадник Византолошког института Српске Академије наука и уметности.
У својој надахнутој беседи, др Коматина, научним историографским чињеницама о животу и делу Светог Саве, подсетио нас је на реалан труд и рад, препреке и опасности, које је Свети Сава превазилазио да био стигао до коначног циља-самосталности Српске Православне Цркве и организовање црквеног и друштвеног живота у Српским земљама.
Након беседе, Црквени хор је извео још три композиције: “Тропар Светом Сави”, Стевана Мокрањца, “Достојно јест”, Корнелија Станковића и “Благослови душе моја Господа”, Владимира Фајнера.
Затим су наступили ученици рецитаторске секције “Пољопривредно-хемијске школе”, који су песмама различитих аутора, говорили о животу и делу Светитеља.
Драмским приказом “Одлазак у Свету Гору”, аутора Ане Бујић, а у режији Славице Симић и Ане Бујић, представили су се ученици ОШ “Живојин Перић” из Стублина.
На крају ове дивне манифестације, Драгица Радосављевић, отпевала је две народне песме: “Еј, драги, драги” и “Маријо дели бела кумријо”.
По завршетку извођења Драгице Радосављевић, сви учесници су изашли на сцену, а позоришном салом СКЦ-а одјекивали су стихови песме-“Ово је Србија”.

Владан Нешковић, чтец-вероучитељ

Sveti Sava Akademija