Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Веронаука

Веронаука: Мали Васкрс

„Ако Христос није васкрсао, узалуд је вера наша“, каже ученик Христов, апостол Павле.

Заиста, узалуд све, ако нас црна рупа смрти, неповратно усиса…
Основна јеванђелска порука људима, јесте порука о Васкрсењу Христовом и будућем Општем Васкрсењу творевине. Дакле, суштина Јеванђеља јесте победа живота над смрћу, односно превазилажење смртности и остваривање вечног живота за сваког ко то жели и за целокупну створену природу.

Данашње време показује да се сви баве превазилажењем сукоба у свету, људским правима, проблемима сиромаштва, глади итд., док се потпуно заборавља на проблем смрти и на постојање вечног живота за сваког човека и за свако биће.

Суштина хришћанске вере јесте да свет може вечно постојати само у заједници са Богом који је Света Тројица. То значи да ми превазилазимо смрт и остварујемо вечни живот, једино уласком у Светотројични начин постојања, а то је литургијски начин постојања. То нам је омогућено оваплоћењем Сина Божијег, тј. уласком у Тело Христово-у Цркву.

Хришћанска вера није систем начела, правила и уредби, чије испуњавање осигурава вечни живот, већ се хришћанска вера поистовећује са Црквом, односно Светом Литургијом, која је икона Царства Божијег.
У овом контексту посматрајући, заборављамо да је свака Недеља живо сећање Васкрсења, тј. учествовање у Васкрсењу, јер, ми се причешћујемо Васкрслим Христом.

Христос је обећао да ће доћи, овога пута, Васкрсли Христос, да васкрсне људе и природу.

Литургија је икона тог Догађаја.
Недељна Литургија је Мали Васкрс!
Христос васкрсе!

Владан Нешковић, вероучитељ