Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Веронаука

Веронаука: Материце

Материја је по хришћанском схватању увек била посматрана као нешто добро, јер “све што Бог створи, беше веома добро”, казују нам, још први редови Светог Писма.
Бог је и прве људе, Адама и Еву, створио од елемената већ створене природе, удахнувши им и душу.
Од Еве креће рађање људи. Ева је Прва Матер. Она је већ створену материју, од свога тела, као матер, предавала својим потомцима.
У српском језику, веома сличне речи, матер-материја.

Одвојивши се од Бога, Извора Живота, први људи су већ били смртни када су почели да овоме свету дарују потомство.
Наравно, Бог није престајао, Својим Светим Духом, да приликом сваког зачећа, дарује душу новозачетом човеку. Тако да се Божије стварање људи, посредно, наставило, и трајаће све до краја историје…

Међутим, застанимо на тренутак и размислимо.
Ако идемо овом смртном логиком, онда рађање постаје само умножавање нових мртвака.
Због тога је потребно овде укључити Надлогику, баш ону коју је имала девојчица Марија из Назарета са непуних петнаест година, када је збуњена, али пуна искрене љубави према Богу и материји, пристала на готово немогуће: да роди Бога!
На пророчке речи Арханђела Гаврила о рођењу Сина Божијег и томе да је управо она изабрана да буде Матер, Марија је рекла: Да!
А могла је и да не пристане. Бог је преко Арханђела понудио Девојци да постане Матер Божија, а она је својом слободном вољом рекла: “Нека буде по речи твојој.”

Тог тренутка, Духом Светим зачиње се у утроби Девице Надвремени, Вечни и Безгранични Син Божији.
Матер Му тог тренутка дарује материју.
Син Божији добија тело и постаје истински човек, а при том, не престајући бити Бог.
Син Божији, вољом Оца, дејством Светог Духа, и слободним материнским Маријиним пристанком постаје Богочовек-Исус Христос!
Благо ономе ко у ово поверује!

Материце-празник пре свих, Матере Божије, празник матера, мајки, али и празник материје.
Празник обожене и облагодаћене материје, која ће Другим Христовим доласком и васкрсењем мртвих бити преображена у Нову твар, Нову Материју, Непропадљиву, Ново Небо и Нову Земљу.
Син Божији је једном за свагда узео тело у своје биће, дакле материју. И када буде дошао поново, доћи ће као Богочовек-материјално и видљиво.
Због тога хришћани тако чврсто верују у васкрсење тела.
Васкрсење је у суштини, Ново Стварање.

Празник Мајки-материце, празник је Нових Ева. Прва Нова Ева јесте Богородица.
Нове Еве су све оне матере које својој деци дарују, пре свега, Христом преображену своју материју, а затим, приводећи децу Крштењу-том Духовном Рођењу-у име деце изговарају “да” Светом Духу.
Нове Еве су све оне матере које, по речима Христовим, пуштају децу да долазе к Њему, у Цркву, на Литургију, на Свето Причешће.

Док мудраци полако путују са Истока према Витлејему, а ми Срби се полако припремамо за Божић, измолимо од Бога трунку мудрости мудраца, и кроз празнике посвећене породичној љубави који претходе Христовом рођењу, размислимо о ономе шта нам је највредније у животу…

Нека да Бог, да све матере, облагодаћене Богомладенцем Христом, дарују овоме свету такве младенце, да овај свет заслужи да буде вечна Божија материја.

Владан Нешковић, чтец-вероучитељ