Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Веронаука

Веронаука: Нојева барка

Бог је рекао праведном Ноју да направи барку,јер због неваљалства људског рода жели да уништи сав свет,тако што ће пустити велику кишу са неба.

Рекао му је, да од сваке животиње узме по пар,мушко и женско и да их уведе на лађу.Други људи су се смејали Ноју и његовим синовима док су правили ову огромну грађевину.А,притом су све животиње биле послушне Ноју,као и Адаму, пре него што је згрешио и мирно су улазиле на барку.Само је осморо људи ушло на барку и то Ноје,његова жена,њихова три сина Сим,Хам и Јафет и три снаје.

Када се и последњи пар животиња укрцао на барку,Бог је пустио кишу, која је падала 40 дана и 40 ноћи без престанка,све док није надвисила све планинске врхове.И тако је стајала 150 дана док није почела да опада.

Да би проверио,да ли негде има копна на које би се искрцали,Ноје је прво пустио гаврана који је летео и немајући где да слети,поново дошао на барку.После седам дана је пустио голубицу која се исто вратила,али после недељу дана,када је поново пустио,донела му је у кљуну маслинову гранчицу.Нојева барка се,како се вода повлачила,на крају спустила на планину Арарат.

Бог је,као знак савеза између Њега и човека,да више никада неће бити Потопа,поставио дугу на небу.

У наставку су радови деце ОШ “Посавски патизани”.

Горан Крсмановић,вероучитељ

nojeva barka