Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Веронаука

Веронаука: Час веронауке у Цркви

Прва обреновачка основна школа, за разлику од осталих обреновачких школа, у погледу Веронауке има једну предност, а то је близина цркве. Овакав положај даје вероучитељу могућност да са ученицима врши и неку врсту ,,практичне‘‘ наставе. Тако ученици имају могућност да се изблиза упознају са храмом, његовим саставним деловима и живописом. Посебну драж, током лепих дана дају часови у павиљону, у ком се често смењујемо заједно са ученицима неколико обреновачких средњих школа.

Међутим, како Прва обреновачка школа ради у две смене, посебан доживљај представља могућност присуствовања богослужењу, јер се последњи час друге смене поклапа са почетком Вечерњег богослужења, те тако ученици имају могућност да се упознају са овим кратким,али лепим и садржајним богослужењем.

У почетку је ученицима одлазак до цркве на молитву изгледао пре свега као својеврстан излет ван школе, могућност да се 40-ак минута часа проведе ван учионице, ван класичног односа учитељ-ученик. Међутим, у последње време је приметно да ученици, нарочито старијих разреда, са већом пажњом прате богослужење, чак, врло често и сами иницирају одлазак на молитву, а после богослужења постављају низ питања, везаних за саму службу, или поједине радње или представе живописа. У нашој галерији су фотографије приликом једне од посета храму ученика 8/1-8/2. Прве обреновачке школе.

Надамо се да ће кроз овакав приступ ученици заволети богослужење и наставити да у њему учествују и после изласка из основе школе.

Вероучитељ Жељко Богосављевић

poseta hramu