Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Веронаука

Веронаука: Вазнесење Господа Исуса Христа - Спасовдан

Мало пре прочитах нешто о овом великом празнику у чланку неких новина…

Прво што се каже јесте да на овај празник треба започети некакав посао, затим да не треба радити ништа тешко итд.
Између осталог, беше речено да се овај празник славио и у предхришћанском периоду!? Питам се, како се могао славити пре рођења Исуса Христа догађај, када се Васкрсли Христос, после 40 дана проведених на земљи, јављајући се својим ученицима, вазнео/узнео/полетео ка Богу Оцу на Небесима?!
Дакле, потпуно је промашена суштина Празника! Није суштина Спасовдана да нам помогне да будемо успешни у послу, нити да нас казни ако нешто “ тешко “ радимо, нити пак да покаже традиционалност нашег народа! Не!

Сврха овог историјског догађаја јесте да нам покаже где је циљ и одредиште, и наша истинска Отаџбина! Отаџбина је тамо где је наш небески Отац, Очев Син и Дух Свети.

Тамо где је Богородица и сви наши свети очеви и мајке!
Суштина овог Празника јесте да нас увери да ћемо и ми људи после нашег васкрсења бити вазнети у нашу истинску и вечну Отаџбину!
Циљ овог празника је и тај, да нам поручи, да се наша људска природа може узнети к Богу, али само кроз Богочовека Христа, тј. кроз Цркву, литургијски, кроз Тело и Крв Христову!

На крају, Спасовдан говори и о томе да земаљска отаџбина треба да буде подређена Небеској, да земаљски закони треба да буду у складу са Небеским, да Црква буде душа држави, а држава тело Цркви!

Дакле, Спасовдан је Дан Спаса, Дан Господа Исуса Христа-Спаситеља!
Дан Другог Христовог Доласка је ваистину Спасовдан!

вероучитељ Владан Нешковић