Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Пастирско писмо

Недеља мироносица

Опис Христовог погребења од стране Јосифа, као завршетак страдања, у Јеванђељу по Марку, потврђује стварност Христове смрти као историјске чињенице. Од самога почетка Црква је инсистирала на овој чињеници, што потврђује и Символ вере.

Јосиф из Ариматеје, члан “Великог Синедриона” …..

Живот из гроба

‘А ако нема васкрсења мртвих, то ни Христос није устао. А ако Христос није устао, онда је празна проповед наша, па празна и вера наша.’‘ (1. Кор. 15, 13-14)

Сав дух и смисао литургијског живота садржан је у Пасхи.

Јереји Божији треба да поучавају друге, због тога и сами треба да изучавају реч Божију и светоотачку

У дану када раширених руку и срдаца, пред Господом и Црквом Његовом, попут покајаног цариника изговарамо речи – Милостив буди Господе, мени грешном, и када надахнути Духом Светим, пред својим исповедником убирамо духовне плодове покајања, зарањајући у најтамније дубине своје душе и савести, чујмо речи светогорског старца младом презвитеру –

Трпљење као спасење

‘‘Трпљењем својим спасавајте душе своје.’‘ (Лк. 21, 19)

У наговештају доласка Царства Божијег својим Апостолима, Господ Исус Христос у Јеванђељу по Луки, благовести Цркви и сваком хришћанину пут и будућност света. У средишту ове благовести је страдање хришћана и свеукупне Цркве у свету, које је уједно и наговештај свршетка патње, страдања и агоније света и човека, у бесмислу и празнини своје сопствене гордости и слепила.

Сила Крста

Клањамо се Крсту Христовом и славимо Васкрсење Његово. Крст је пролаз, врата и двери ка Васкрсењу Христовом али и нашем. Крст је Црвено море кроз које Мојсије проведе Израиљ у Земљу Обећану. Крст раздваја светлост од таме, живот од смрти.

« Старије Новије »