Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Пастирско писмо

Дођи и види!

‘‘И рече му Натанаило: Из Назарета може ли бити шта добро? Рече му Филип: Дођи и види!’‘ (Јн. 1,46)

Позив апостола Филипа, сумњичавом, али праведном Израиљцу Натанаилу, да дође, види и увери се у долазак Месије – Спаситеља, кога највљују Мојсије и Пророци, јесте позив свим савременицима и сведоцима апостолске епохе, оног времена у коме је Христос корачао светом.

Најмањи

‘‘Заиста вам кажем: кад учинисте једноме од ове моје најмање браће, мени учинисте.’‘ (Мт. 25,40)

У једној од припремних Недеља Великог Поста, Црква благовести Јеванђеље по Матеју, кроз Христову причу о Страшном суду. Добро позната метафора о пастиру који ‘‘разлучује овце од јаради,’‘ открива нам стварност долазећег Господњег суда свету и људима.

О фарисеју и царинику

“А цариник издалека стајаше, не хтеде ни очи уздигнути небу, него се бијаше у прса своја говорећи: Боже, милостив буди мени грешноме!”(Лк. 18,13)
Христова приповест о фарисеју и царинику, у Јеванђељу по Луки, од почетка је надахнуће светоотачкој мудрости и пастирској поруци, из разлога што указује на контекст Цркве, на однос и живот људи унутар ње.

Рођење Христово-нада за ново време

‘‘Дјева данас Надсуштог рађа,
И земља Неприступном пећину приноси,
Анђели са пастирима славослове,
Мудраци за звездом путују,
Јер се нас ради родило Дете – превечни Бог.’‘
(Св. Роман Слаткопојац, 6. век)

Трпеза Господња

‘‘Јер вам кажем да ниједан од оних званих људи неће окусити моје вечере. Јер је много званих, али је мало изабраних.’‘ (Лк. 16,24 уп. Мт. 22, 1-14)
Јеванђље по Луки и Матеју, доноси нам Христову причу о гостољубивом човеку који је зготовио богату трпезу за многе званице, које су се оглушиле о овај позив са различитим изговорима, сопственом вољом одбијајући место за овом трпезом.

« Старије Новије »