Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Пастирско писмо

Живот из гроба

’’А ако нема васкрсења мртвих, то ни Христос није устао. А ако Христос није устао, онда је празна проповед наша, па празна и вера наша.’’ (1. Кор. 15, 13-14)

Сав дух и смисао литургијског живота садржан је у Пасхи. Сав наш живот почива на Васкрсењу Христовом, на Животу Који је је у гробу засијао, на Светлости Која је победила таму Ада. И веру и наду и љубав, све што јесмо и чему се надамао, јемчи и печати Тридневно Васкрсење. На Њему стоји сва васељена, светови видљиви и невидљиви, сва Црква и Литургија, Народ Божији живи и уснули. Све је Христос устајањем из гроба пресаздао, обновио, искупио од Адама до Свог Другог доласка. Гроб је засијао Животом и мртвих више нема јер Живот царује, а сва твар радује се исчекујући пуноту васкрсења мртвих и живот будућег века.

Литургија је сведочанство Васкрсења Христовог и живот у Васкрслом Христу, непрекидно устајање из мртвих и благовест свету да је Христос победио смрт. Бесмртни дарови Тела и Крви Васкрслог Христа на Којима и кроз Које Црква у Духу Светом постоји као сушта стварност света и живота, јесу објава васкрсења свих и свега. У Њима је сва проповед и вера наша, јер је у Њима Христос, Животодавац и Победитељ смрти. Светлост Христова у тами Ада, Живот у гробу донео је васкрсење мртвих, свих и свега. И то је вера и нада коју благовестимо свету већ два миленијума.

Васкрсење Христово није мит или легенда, лепа прича из давнине са поучним крајем. Догађај Васкрсења је историјски догађај као што је и Христос историјска Личност. Васкрсење је Истина и чињеница, само не она која се догодила и коју препричавамо, већ Истина коју два миленијума у Цркви и Литургији живимо, проповедамо и благовестимо свету. То је Истина спасења света у Духу Светом, Који ће подићи мртве из гробова у Дан Христовог Другог доласка јер је Христос из гроба устао. Све је свршено и даровано за живот света, за Царство Божоје Које је већ ту и долази, као Сунце са Истока које никад не залази. Смрти нема, гробови су отворени јер Христос ’’смрћу смрт уништи и онима у гробовима живот дарова!’’

Протонамесник Александар Вучај