Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Бадњи дан и Божић у Обреновцу

Твојим рођењем Христе Боже, засија свету светлост Богопознања, јер се у тој светлости звездом учаху они који звездама служе, да се клањају Теби, Сунцу Правде, и да познају Тебе са висине Истока, Господе, слава Ти!

Рођење Богомладенца Христа, најрадоснијег хришћанског празника прослављен је свечено у Светотројичном храму у Обреновцу.

Прослава самога празника отпочела је неколико дана пре самога празника, када је припремљена импровизована витлејемска пећина, Вертеп, у којој је поред колевке Богомладенца , место нашле и животиње које су деци дочарале пећину у којој је рођен сам Господ Исус Христос.

На Бадње јутро, у току Свете Литургије, Вертеп су испуниле две овчице са два јагњета и једно магаре. У току целога дана верни народ са децом, походили су пећину, мазећи и сликајући се са животињама.
У 18 часова уприличен је концерт дечијег хора „Ваведење Пресвете Богородице“ под управом Исидоре Лимић. Кроз божићне композиције, деци је дочарана радост рођења Христа, а као и претходних година, након концерта уприличено је традиционално пијукање, где су деца у слами тражила дарове. Испред храма по први пут било је организовано кувани чај, кокице и шећерна вуна за децу, потпуно бесплатно, и један мини ватромет за њих.

У 20 часова служено је божићно јутрење, а у 22 сата био је једночасовни концерт хора „Свети Јоаким и Ана“, под управом др Габријеле Вучај.
У 23 часа било је освећење и налагање бадњака, а затим је уследио велики вишеминутни ватромет, које је забележен и постављен на линку изнад фото-албума.

Тачно у поноћ служена је прва Божићна Литургија, којом је началствовао архијерејски намесник, протонамесник Слободан Илић, а саслуживали су ми протонамесник Александар Вучај, протонамесник Срећко Живановић и јереј Томислав Алимпић. Божићну посланицу прочитао је О.Слободан Илић. Велики број верног народа приступио је Светој Чаши.
Ујутру, на сам дан празника, служена је друга Божићна Литургија, којом је началствовао старешина храма, протојереј-ставрофор Дарко Павловић, а саслуживали су му протојереј-ставрофор Светомир Лазаревић, протојереј-ставрофор Љубомир Миловановић, јереј Слађан Филиповић и јереј Александар Петровић. Након причешћа верних уприличено је ломљење божићне чеснице, дар пекаре „Маре“ из Обреновца. Дукат у чесници дар је г. Зорана Шпановића, власника златаре “ Шпановић“, а дукат је пронашла Бојана Козлина.

Мир Божији – Христос се роди!
Ваистину се роди!


Снимак ватромета из ваздуха-Марко Леонтијевић

Badnji dan 2023

božić