Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Богојављење и пливање за Часни Богојављенски Крст

„Јавио си се данас Васељени Господе и светлост Твоја обасја нас који Ти певамо: Дошао си и јавио си се, Светлости Неприступна.“(Кондак Богојављења)

Спасоносна проповед Господа Исуса Христа на земљи почиње крштењем на реци Јордан. У том смислу и Свети Кирило јерусалимски каже: “Почетак света – вода, почетак јеванђеља – Јордан”.

Прослава, овога великог празника у Цркви Силаска Светог Духа на апостоле, отпочела је Светом Литургијом, којом је началствовао протонамесник Немања Павловић, а саслуживао му је протонамесник Александар Вучај.

„Литургија као срце Цркве, тачка сусрета Бога и света, догађај и дело љубави у коме се срећу Бог и човек јесте увек ново и изнова доживљено Богојављање, из којег извиру и у које увиру сва Богојављања у историји спасења од Адама до Христовог Другог доласка. Литургија као Богојављање своју Истину, смисао и циљ има у Богојављању које Црква у трепету наде и вере исчекује, као пуноћу и испуњење свог постојања и живота, а то је Христов долазак у Сили и Слави и васкрсење мртвих!“- речи су беседе протонамесника Александра Вучаја.

По завршетку Свете Литургије приступило се чину Великог освећења воде. Велики број верника је приступио и са радошћу узео освећену воду, како би се благослов Божији уселио и у њихове домове.

Након Великог освећења воде, по осми пут у Обреновцу, уз сарадњу са ГО Обреновац, одржано је пливање за Часни Богојављенски крст. Од цркве Свете Анастасије Српске у Забрежју кренула је литија предвођена свештеницима са верним народом, све до места на реци Сави на коме је одржано пливање. Сви учесници су даривани пригодним поклонима.

Bogojavljenje 2022.