Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Исповест посавског свештенства

Исповест свештеника Посавског намесништва, у среду, 3. априла, отпочела је Литургијом Пређеосвећених Дарова коју су служили Архијерејски намесник Слободан Илић и јереји Петко Влаховић и Слађан Филиповић. Беседу на Литургији произнео је отац Слађан говорећи о духовној вредности Свете Тајне покајања за сваког човека, а посебно за презвитере Цркве Христове. У годишњици треће деценије од упокојења епископа Јована (Велимировића), отац Слађан се вратио беседи овог врсног пастира Цркве, о моћи доброг примера. Управо тиме наглашавајући да пастир мора бити најачи и најсветлији пример својој пастви.

По благослову Епископа Милутина, посавске свештенике су исповедали архимандрити Данило (Јокић) и Михаило (Биковић). Драг гост овог духовног сабрања био је и монах Арсеније (Јовановић). Након Литургије, исповеднике, свештенике и госте поздравио је намесник Слободан Илић, који је овом приликом позвао сво братство да се непрестано моли и помиње на Литургијама нашег болесног брата протојереја Милана Мијаиловића, пароха забрешког.

По устаљеном обичају надахнуту реч свештенству о вредности покајања и исповести, даривао је архимандрит Данило, стављајући у исту раван значај покајања за човека као и само Васкрсење. Јер покајање вади и исцељије из човекове душе отровне стреле греха и обнавља га из стања смрти у живот и Царство Христово. Сећајући се свог деценијама дугог исповедничког искуства у Острогу, Даламацији, Америци и Аустралији, отац Данило је у бити упознао сву погубност наше цивилизације и времена кроз злоупотребу слободе и вртоглавог пада човека у грех, зло и погубна искушења. У темељу те духовне смрти увек је гордост која се исцељује покајањем кроз Христа и враћањем вери која спашава. На концу, исповедник је поново позвао свештенике да се увек молимо једни за друге.

ispovest svestenika 2019