Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Митрополит ташкентски и узбекистански Г. Викентијe у Обреновцу

На дан светих апостола Филипа и Оптинских стараца, град Обреновац посетио је митрополит ташкентски и узбекистански Господин Викентије, стални члана Светог Архијерејског Синода Руске Православне Цркве.

Наиме цела посета је неочекиваног карактера. Епископ ваљевски Г. Милутин код кога је Митрополит боравио, замолио је обреновачко свештенство да Митрополита Викентија проведу кроз Обреновац пут Јакова у правцу према аеродрому у Сурчину јер напушта Србију и одлази у Русију. Пратњу Митрополита чинили су свештеници Филип Јаковљевић из Ваљева (заменик Епископа ваљевског) и Немаља Павловић парох гајски и ројковачки. Чувши да верни народ из Обреновца жели да гради трећи храм и да га посвети Светим Русима, Митрополит је пожелео да укорача у плац намењен за градњу храма и да благослови будући Божији Дом (изградњу храма).

Да радост буде већа у пар тренутака на плац будућег храма дошли су: Архијерејски Намесник посавски Слободан Илић, старешина Светотојичног храма у Обреновцу Дарко Павловић, неколико Црквених одборника, чланице Кола српских сестара, вероучитељи, директорка О.Ш. Јефимија у Ројковцу, група верујућих људи у пролазу и учитељица Милена (кћерка угледног обреновачког проте, блаженопочившег Јанка Срећковића) са целим четвртим разредом.

Чим је укорачао на плац, Митрополит Викентијe, држећи у десној руци део моштију Светог Николаја Српског а у левој део моштију светог Јустина Ћелијског, подигнувши мошти изнад своје главе почео је да закршта будуће свето место и да изговара молтве за дело које се треба догодити. Затим се окренуо према присутнима и позвао све да целивају мошти.

Када је свима поделио благослове, Митрополит је одржао беседу а отац Филип из Ваљева је преводио. Рекао је: “ Градњу храма који ће те посветити вашој браћи светим Русима, ја желим да благословим са светим Србима Николајем и Јустином које држим у рукама.” Потом је Митрополит нагласио “Данас на овом празном плацу пише се историја будућег светог и великог дела! Напомињем да се од присутних нико није случајно појавио већ је сами Бог сакупио све нас да се сликамо на празном плацу и ускоро радујемо јер ће иза нас стајати величанствени дом Божији!” Напослетку Митрополит је понајдуже говорио деци, одељењу четвртог два да упамте овај дан и да знају, да када је он (Митрополит) био дете, у време његовог детињства храмови су се рушили а данас деца излазе са часова са учитељима и директорима да поздраве градитеље храмова и свештенослужитеље. Осмех на лица свих присутних навела је Директорка О.Ш. Јефимија која је била благо речено љута јер јој није на време јављено да долази Руски Митрополит а волела је да изведе сву децу из школе да га поздраве (отприлике око 1000 деце).

Радосни историјски догађај трајао је мање од пола сата па је потом Митрополит Викентије у пратњи свештеника епархије Ваљевске наставио пут према аеродрому у Београду.

Важно је напоменути да за неочекивани догађај дугујемо захвалност Епископу Ваљевском Г. Милутину који своје Велике госте често доводи и спроводи кроз Обреновац уздајући се у гостољубље и домаћинско понашање обреновачких свештеника. Председнику ГО Обреновац, Господину Мирославу Чучковићу који је определио плац за градњу цркве на коме се све и догодило. И наравно заменику Архијереја ваљевског, оцу Филипу Јаковљевићу, који је не само замолио Митрополита Викентија да застану у Обреновцу већ је и његову беседу тачно превео присутнима на српски језик.

Наталија Павловић КСС Света Петка Обреновац

vladika 2019