Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Нови олтар у Обреновцу – Капела светог Пантелејмона – Геронтолошки центар

Геронтолошки Центар у Обреновцу почео је са радом 1972. године. Први свештеник који је посећивао дом био је тадашњи прота Јанко Срећковић. После њега за духовника Центра долази прота Дарко Павловић, садашњи старешина храма у Обреновцу а данас у служби Богу и старим верницима стоји протонамесник Немања Павловић.

Прота Дарко после извесног бављења са старим лицима из Геронтолошког Центра одлучује да изгради једну малу капелу посвећену крсном имену целог дома, светом великомученику и исцелитељу Пантелејмону и од тога дана у Дому за стара лица почињу да се служе Свете Литургије.

Када је свештеник Немања постављен за духовно старање о истом, он је сву дотадашњу праксу наследио а додато је и причешћивање по свим собама због непокретљивости старих лица (немоћних да присуствује служби код капеле).

2014. године у мајским поплавама страда целокупно приземље Геронтолошког Центра. Народ тужног срца и болећивог тела бива расељен у домове по Србији, у приземљу страда скоро комплетна инфраструктура која покреће цео дом (струја, вода, кухиња, лифтови, вешерај, и др. и међу њима капела светог Пантелејмона). Епископ ваљевски Г. Милутин видевши муку и невољу (приликом неколико својих посета) над старима и немоћнима преко фонда “Патријарх Павле” успева да обезбеди велику помоћ за Геронтолошки Центар и да тиме помогне покретању истог и враћању расељеног народа у своју кућу.

Данас након непуне три године од мајских поплава, уз помоћ Божију и благослов Епископа Милутина, Директор Геронтолошког Центра Г-дин Зоран Суботић са Обреновачком црквом, архитектом Владиславом Лалицким и верним народом успео је да направи доста већу и лепшу капелу у великом (главном) холу дома за старе.

Капела је постављањем преградних зидова и иконостаса завршена 80%. Остаје још сређивање унутрашњих зидова, прављење свода изнад олтарског простора и уређење расвете.

Духовник капеле светог Пантелејмона, свештеник Немања Павловић уз договоре са Директором Центра жели и најављује скорашње освећење исте. Том приликом ће бити позван Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин да изврши освећење, а уз присуство Градоначелника и Градске Управе Обреновца, представника Руске цркве и државе, као народа који свим својим срцем поштује лик светог Пантелејмона и верног народа српског.

Свевишњем Богу благодаран и светом Пантелејмону,
духовник Геронтолошког Центра – свештеник Немања Павловић.

20170221 Oltar Gerontoloski centar