Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Округли сто

У склопу јубилеја поводом стогодишњице од завршетка Векиког рата, ГО Обреновац је у парохијском дому обреновачке Цркве, у суботу 03. Новембра, организовала округли сто са темом – Одржавање споменика и српских светиња на путу хероја. Еминентне госте, г-дина Ненада Лајбеншпегера, сарадника Републичког завода за одржавање споменика културе и представнике удружења потомака учесника Великог рата из Београда и Обреновца, испред ГО Обреновац поздравио је г-дин Зоран Ћорломановић, а испред обреновачке Цркве, архијерејски намесник посавски протонамесник Слободан Илић.

Сарадник Завода, изнео је историјски развој настанка споменика погинулима у Великом рату на простору Балкана и наш однос и бригу према њима у различитим периодима, до данас. Са закључком да смо тек у првим деценијама 21. Века, као народ и држава, отпочели да се на прави начин односимо према овим вредним споменицима наше историје и културе. То указује на дуги период заборава на велике жртве и хероје Великог рата, као и на занемаривање појединих споменика на просторима других држава, који су свесно на тим просторима уништавани или запостављани, најчешће из политичких разлога. Тако, обнова и одржавање овох спомемика спада, у будућности, у националне пројекте од највеће важности.

Представници потомака учесника Великог рата, изнели су иницијативе и резултате свог рада на локалном нивоу по овом питању, као и на подизању свести о бризи и очувању сећања на подвиге и жртве целокупног српског народа у Великом рату.

obrenovac-veliki rat