Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Рођење Богомладенца Христа

„Јер вам се данас роди Спас, који је Христос Господ, у граду Давидову“ ( Лк.2, 11).

Славећи љубав, милост и доброту Божију, славимо најдивнији дан у данима који беху, јесу и биће. Дан Рођења Богомладенца Христа, неизрециву тајну Божанске љубави, као испуњење дато пророцима у Старом, испуњено у Новом завету и окушано у време наше, у Цркви, кроз Духа Светог.

Нешто више од две хиљаде година, опет и опет слушамо и доживљавамо радосну и спасоносну Благовест, коју анђели објавише оне Божићне ноћи витлејемским пастирима, а преко њих и свему народу.

Рођење Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа, и ове године, свечано је прослављено у Цркви Силаска Светог Духа на апостоле у Обреновцу.

Бадње јутро отпочело је Литургијом Светог Василија Великог, на којој је доста верног народа приступило Светој тајни Причешћа. На радост деце и свих верних који су на Бадњи дан посетили Храм, у импровизованој Витлејемској пећини у порти храма, као пуну реплику вертепа у којем се Богомладенац Христос родио, са једним магарцем, овцом и јагањетом, могли су да на сликовит и стваран начин сагледају символику учествовања целокупне творевине, видљивог и невидљивог света, у радости Оваплоћења Сина Божјег, Богомладенца Христа.

Затим је у вечерњим сатима дечији црквени хор „Ваведење Пресвете Богородице“ под управом Исидоре Лимић, одржао божићни концерт након кога је традиционално уприличено пијукање деце. Осмех, радост и граја деце у слами, још више је улепшао прославу празника, као и сам храм.

Традиционално у 22:00 велики црквени хор „Свети Јоаким и Ана“ под управом Габријеле Вучај одржао је божићни концерт, након којег је освећен и наложен бадњак . У препуној порти верног народа, налагање бадњака је пропраћено заиста величанственим ватрометом.

Тачно у поноћ, уз црквена звона, отпочела је Света Литургија којом је началствовао архијерејски намесник посавски, протонамесник Слободан Илић, уз саслужење протонамесника Александра Вучаја и ђакона Александра Петровића.

На Божић, ујутро, у храму препуном деце, Светом Литургијом началствовао је старешина храма, протојереј-ставрофор Дарко Павловић, уз саслужење протојереја-ставрофора Светомира Лазаревића, протонамесника Немање Павловића, јереја Томислава Алимпића и јереја Слађана Филиповића.

Диван обичај, да деца ломе чесницу, и ове године је спроведен. Велики чесницу, умесила је и даривала пекара “ Маре” из Обреновца, а златник у чесници је дар г. Зорана Шпановића, власника златаре “ Шпановић”. Златник је пронашао Јован Радосављевић из Обреновца.

Bozic 2022.