Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Велики јубилеј Прве обреновачке основне школе

Дана 12. фебруара 2024.године ,најстарија образовна установа у Обреновцу, прославила је 200 година свог образовног рада. Том приликом, у име значајног јубилеја Прве обреновачке основне школе, у Спортско-културном центру Обреновац, одржана је свечана академија.

Поред бројних званица, обележавању великог јубилеја, присуствовао је и Архијерејски намесник посавски, протонамесник Александар Вучај, старешина Цркве Силаска Светог Духа на апостоле, протојереј-ставрофор Љубомир Миловановић са члановима братства.

На свечаној академији присутне је поздравио О.Александар, који је пренео честитке и Архијерејски благослов Његовог Преосвештенства, Епископа ваљевског Г.Исихија, речима:

„Драги домаћини, вољена наша децо, драги пријатељи, браћо и сестре,

Годину великог и величанственог јубилеја Прве обреновачке основне школе, у име Епископа ваљевског Господина Исихија, желим да Вам честитам и пренесем његов Архијерејски благослов и поздрав.

Данашња радост свих наставника и ученика ове школе је и радост обреновачке Цркве. Родили смо се заједно у истом дворишту, у истој порти, пре два столећа, у праскозорје модерне српске државе, испуњавајући у тадашњој малој вароши, предање Светог Кирила и Методија и завештање светосавског пута. Векови истине, православља и светлости знања, у физичком и духовном јединству прве обреновачке Цркве и Прве обреновачке основне школе, јесу сведочанство које траје, и изнова се рађа и живи кроз хиљаде живота деце и људи који јесу дух и лице нашег града и заједнице.

Чак и у временима када је тмина мрачне идеологије покушала да прогута нашу заједничку светлост и завади два ока у глави Обреновца, светлост је победила и побеђује. Засијали смо поново заједно и јединствено, онако како смо се и родили. Данас, живимо у временима препуних искушења, егзистенцијалних и цивилизацијских, када се изнова плету паукове мреже, које покушавају да раздвоје и одвоје, оно што је органски јединствено и недељиво, а то су Црква и Школа. Наше заједничко двориште јесте символ и микрокосмос, националног труда и напора нашег народа који траје много дуже од овог јубилеја.

На крају, желим да сходно свему изреченом, кажем и ово: Сви вероучитељи у Обреновцу завиде својим колегама у Првој обреновачкој основној школи, јер сваки свој час веронауке могу да изведу или у Храму или у црквеној порти. Нека тако остане, по Божијем благослову и Светога Саве, бар следећа два века.

Хвала.“

Свечаност је завршена изложбом фотографија „Преци потомцима-потомци прецима“ .

Инфо служба crkvauobrenovcu.rs

pooš