Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Преносимо:Завршено предавање поводом обележавања тројубилеја Светог Владике Николаја на Врачару

Поводом обележавања „Тројубилеја Светог Владике Николаја на Врачару“ данас је у сали Градске општине Врачар одржано предавање на тему мисли и дела Светог Владике Николаја. Присутне је на почетку скупа поздравио председник Градске општине Врачар академик проф. др Милан А. Недељковић.

„Окупили смо се данас како бисмо се на крају ове године осврнули на све оно што је Пресвети владика Николај, који је настављач светог пута, урадио за српски народ у области теологије. Ова година је значајна из три разлога: обележава се 140 година од рођења Светог владике Николаја, 65 година од његовог упокојења и 30 година од преноса његових моштију из Сједињених Америчких Држава у родни Лелић“, изјавио је председник Општине академик проф. др Милан А. Недељковић и нагласио да ће Општина Врачар наставити са реализацијом ових трибина, јер сматра да је значајно да се прича о лику и делу Светог владике Николаја, јер представља прави путоказ како треба ићи, владати се и радити.

На предавању су о животу, мислима и делима Светог владике Николаја говорили протонамесници Бранко Чолић и Александар Вучај. Овај сусрет био је прилика да присутни од савременика чују коју реч о Владици, о контексту времена и простора у коме се родио, и ономе што нам је у завештању оставио, како би се његово дело предало на чување новим поколењима.

Игуман манастира Лелић Георгије Мићић подсетио је да је владика Николај два пута походио Врачар – 1991. године када су његове мошти боравиле у Храму Светог Саве и 2003. године када је уписан у календар Светих. На скупу се говорило и о будућем пројекту изградње музеја Светог владике Николаја.

Овај циклус предавања има за циљ да представи житије духовног горостаса из ваљевског краја, са акцентом на догађаје описане у књизи „О Владици Николају“, шта савременици кажу, као и да упозна ширу јавност са напретком и обновом коју Лелићка светиња и данас доживљава.

Преузето са сајта Градске општине Врачар -www.vracar.rs

vladika nikolaj vracar