Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Слава храма Сабора Српских светитеља

На дан када нови обреновачки храм прославља своју славу, празник Сабора српских светитеља, служена је Света Литургија у овом храму.

Литургијом је началствовао архијерејски намесник посавски о. Слободан Илић уз саслуживање свештеника: о. Предрага Драгићевића, о. Александра Ћосића, о. Владана Јевтића и о. Александра Вучаја. Учешће у литургијском прослављању овог празника, узео је велики број верног народа Обреновца, уз појање хора цркве Сабора српских светитеља.

На крају Литургије, архијерејски намсеник је поздравио сабрани народ топлом добродошлицом и у истој беседи указао на значај прослављања данашњег празника свих Срба светитеља као наших заступника пред небеским Престолом и пред Богом живим.

Отац Слободан је на крају искористио прилику да пренесе архипастирске поздраве Епископа ваљевског Господина Исихија верном народу Обреновца и Посавине.

По причешћу народа, служен је молебан за наступајућу школску годину, где су се служашчи помолили за све ученике и од Бога замолили да на њих сиђе мудрост Божија и да својим учењем буду на корист и себи и ближњима, али и Цркви својој.

Након завршетка Литургије, учињен је литијски опход око храма, после ког су пререзани славски колачи овогодишњих свечара. Литургијско прослављање празника настављено је обилном трпезом коју су организовали сви верници и велики добротвори овог храма својим сопственим прилозима и залагањем, по узору на ранохришћанске Агапе.

Никола Василић
дипломирани телог

- Молебан за почетак школске године –

Црква и школа нису два противника, већ два равнопоравна сарадника у васпитању и образовању деце. Знајући да човек поред тога што је физичко и умно биће, јесте и биће духовно, а дух јесте основна покретачка снага ума и тела, света Црква призива Бога Светог Духа, Утешитеља, да сиђе на ученике, окрепи њихове духовне снаге и упути их и задржи на једином правом путу – стази Христовој. Такође, Црква се моли и за оне који знање предају јер бити учитељ значи са пуном одговорношћу стајати на путу Истине и бити њен сведок, нарочито у тешким временима.
И ове године у оба обреновачка храма као и у појединим школама служен је молебан за почетак школске године. Последњих годину дана, наше молитве нису само усмерене ка примању и стицању знања, већ да нам ученици, колеге и родитељи буду здрави и да нам школска година почне и заврши се у редовним радним околностима, достојним човека, наставника и ученика. Молимо се Господу да ублажи страдање човечанства, а деци и њиховим наставницима дарује мир, снагу и укрепљење у стицању знања.

Вероучитељ Жељко Богосављевић

hsss 2021