Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Пастирско писмо

Дођи и види!

’’И рече му Натанаило: Из Назарета може ли бити шта добро? Рече му Филип: Дођи и види!’’ (Јн. 1,46)

Позив апостола Филипа, сумњичавом, али праведном Израиљцу Натанаилу, да дође, види и увери се у долазак Месије – Спаситеља, кога највљују Мојсије и Пророци, јесте позив свим савременицима и сведоцима апостолске епохе, оног времена у коме је Христос корачао светом. Данас, Црква Христова, понавља Филипове речи и позива све Хришћане, да дођу и окусе Христа, да буду причасници божанског живота, сутелесници Христови у Духу Светом, сведоци Царства Божјег и вечног живота.

Не без разлога, на почетку Великог поста, Црква нам из уста апостола Филипа упућује овај позив али нас и учи јеванђелском поуком и поступком Јеврејина Натанаила, да не тражимо Христа само чуда ради, већ отвореним срцем и целим својим бићем, и будући не видећи га очињим видом, у Цркви и Литургији са вером и љубављу да му приступимо. То је однос неизрециве љубави, којој нису потребна видљива и опипљива сведочанства. Тек тада, по нашој вери и љубави, духовним очима видећемо оно што Христос у овом Јеванђељу најављује својим ученицима: ’’Од сада ћете видети небо отворено и анђеле Божје како узлазе и силазе на Сина Човечијега’’ (Јн. 1,51).

Христос је отворио Небеса и Својим славним Васкрсењем и Вазнесењем уздигао је свет у наручје Очево. У овим данима Велике Четрдесетнице, саображавајући се Светотријичној љубави према свету и Христовом унижењу за живот света, свако од нас силази у себе, самоспознаје грехе своје и предаје се ближњима кроз праштање и милосрђе, да би се у Духу Светом, а кроз Христа и Цркву Његову, уздигао у сили и слави Царства Небеског.

Хришћанине, дођи и види и окуси Христа! Сведочи радост Васкрсења и вечног живота, љубав и милост Оца, Сина и Светог Духа!

Протонамесник Александар Вучај