Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Пастирско писмо

Светлост Витлејема

У најсјајнијој ноћи, у којој светлост радости обасјава читав свет, у ноћи у којој се Бог мири са светом и испуњава своје обећање човеку, да ће му послати свог Јединоридног Сина, да га спаси и уведе у изгубљени Рај, у Царство Своје; када у јаслама Пресвета Богомајка у наручију своме, свету дарује Цара Славе, Сушту Љубав Који први заволе човека, сеоце Витлејем постаје средиште космоса, најсјанија земаљска звезда, чија неугасла светлост обасјава пут Цркви Христовој и разгони таму људске пропасти и смрти. Из те адске таме, најцрњег људског безумља, на међама Витлејема, из урвина и пустиње, назиру се мртве утваре Иродових легиона, жедне крви деце и невиних, Богоубице и човекоубице. Али светлост Витлејема неугасива је и непобедива, сажиже својом љубављу и миром, вођена Духом Светим, побеђује тихо и без речи, остављајући своје прогонитеље у срџби и гневу, да тумарају у мраку своје бездушности, вребајући нову прилику за осветом, за унапред изгубљеном битком и својим коначним поразом.

Црква је светлост Витлејема, јер Богомладенац Христос јесте Непобедиво Сунце правде, Онај Који је победио и Који побеђује. Витлејемска ноћ је усуд Цркве који је прати кроз читаву историју, од Спаситељеве Крсне смрти до данашњег дана. Тама демонског и људског слепила, брутална сила оштрице мача, залила је темељ Цркве крвљу мученика. Јеретичка гордост и безумност, даровала је Цркви свете учитеље и проповеднике истините вере. Неверничке стихије, богоборачке идеологије, хиљаде невидљивих легиона најразличитијих најамника, перфидиних лажова, лопова и непријатеља, учинили су да Црква себе украси хиљадама новомученика, свештеномученика, бранитеља вере и светих, који су победили јер су били уз Христа, и са Христом, Јединим Победитељем греха, смрти и таме. Христом Који је Светлост свету.

Витлејемска ноћ траје. Потпуна тама се надвила над Црквом Божијом у сваком кутку света, а Она, Света и чиста, блиста и светли најсјајнијом светлошћу и тама не може да је надвлада јер из Њених јасала блиста светлост Богомладенца Христа. Наша Црква је данас Витлејем, најсветлија тачка космоса, стуб и тврђава Истине, неразрушиви град који на гори стоји, коме ни врата адова не могу наудити. Царство Божије које долази у сили и слави, Тројични Бог Који љубављу Својом развеја непријатеље и Који је победио, а свету Своме даровао неугаслу светлост Витлејема.

Протонамесник Александар Вучај