Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Молитвени опроштај од великог трудбеника на њиви Господњој

Заупокојеном Литургијом у Храму Силаска Светог Духа на апостоле у Обреновцу, којом је началствовао свештеник Слађан Филиповић, братство саборне посавске светиње молитвено се опростило од драгог сабрата протојереја- ставрофора Дарка Павловића, њеног дугогодишњег старешине и трудољубивог прегаоца на њиви Господњој у овом крају.

Опело проти Дарку Павловићу одслужио је Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије, а у име обреновачког свештенства од њега се опростио протонамесник Александар Вучај, архијерејски намесник посавски.

Подсетивши на везаност блаженоуснулог проте Дарка Павловића за манастир Каона, у чијој се близини родио (село Драгиње) и у којој је духовно растао, отац Александар Вучај је истакао да је та светиња била његов идентитет, да је његова породица из ње црпела свој живот и постојање, место на ком се сусрео са Богом и усадио Га у себе. Љубав понета одатле, водила га је у Богословију Светог Саве у Београду, а заједно са благословеном породицом у његовој служби Богу. Био је велики трудбеник на својој првој парохији у Бањанима, а посебно у Обреновцу, у коме је службовао од 1997. и дао немерљив допринос осликавању Светотројичног храма.

Сви ми му (проти Дарку Павловићу) највише дугујемо и из дубине срца захваљујемо што је био велики трудбеник у томе да наш град добије и други храм, а то је Храм Сабора Српских светитеља. Највише своје енергије, елана и љубави дао је у тај храм. Када је био завршен, он је био један од најсрећнијих свештеника и житеља овог града и хвала блаженопочившем Владици Милутину, који га је наградио Орденом Светог Владике Николаја! Трудио се, радио, живео овде са нама и била је част бити део колектива овог храма у коме је он био старешина- дирљиве су опроштајне речи оца Александра Вучаја, упућене у име обреновачких свештеника.


Беседа О.Александра над одром проте Дарка

Опраштајући се од новопрестављеног слуге Божјег проте Дарка Павловића, Владика Исихије је рекао да туга која данас слама наша срца није без утехе, јер Господ је рекао:“Ко верује у мене, улази у живот вечни…“

Ако постоји туга, не сме да постоји очајање, јер оно је одвајање од Бога и упокојеног. Уместо надгробног ридања, да певамо песму као они који имају наде, песму похвалну „Слава теби, Боже…“- рекао је Владика Исихије, благосиљајући протиницу Милицу и све чланове породице оца Дарка Павловића.
По благослову Владике Исихија, окупљенима се обратио свештеник Немања Павловић, син оца Дарка, изразивши благодарје Господу што је на диван празник- Лазареву суботу повео себи душу његовог оца. Такође, отац Немања Павловић је заблагодарио свима који су ових дана заједно са њима, породици, пријатељима, свештеницима, протиним парохијанима и свима који приносе молитве за њега у светињама широм Србије.

Прота Дарко Павловић је сахрањен на гробљу манастира Каона у присуству више чланова породице, пријатеља и браће свештеника.

Ј. Ј.

Prota Darko Pavlovic