Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Прослава Свете Анастасије Српске у Забрежју

Празник посвећен Преподобној Анастасији, мајци првог српског Архиепископа, свечано је прослављен у Забрежју, у храму, који је још увек у изградњи, а посвећен је овој дивној светитељки.

Светом Литургијом началствовао је архијерејски намесник посавски, протонамесник Александар Вучај, а саслуживали су му протојереј-ставрофор Љубомир Миловановић, протојереј-ставрофор Милош Мијаиловић, протојереј Гордон Василић, јереј Томислав Алимпић и ђакон Милан Нинковић.

У празничној беседи отац Александар истакао је лик и дело преподобне Анастасије Српске, мајке Светог Саве, која је учењем и васпитањем несумњиво утицала на највећег светитеља пониклог из нашег рода.

„У једном тренутку времена, у тренутку историје, светлост Духа Светога нашем народу и нашој заједници даје благородну, свету, Богом благословену лозу Немањића, која ће да нас обуче у Христа, да нас доведе у познање истине, да не будемо као оне луде девојке из данашњег јеванђеља (Мт 25, 1−13), које Господ Христос не познаје… Преподобна мати Анастасија, као ћерка византијског цара, на велика врата унела је у Србију и културу и то се највише огледа кроз њеног сина, Светога Саву, који је учећи грчки језик, по Божијем промислу, а мајчинском љубављу, отворио пут да може да подигне царску лавру, манастир Хиландар. Све је то семе, све је то васпитање, све је то култура коју је добио од своје мајке, велике хришћанке.“

Беседа оца Александра Вучаја:

После заамвоне молитве најпре је одслужен помен уснуломе протојереју Милану Мијаиловићи и члану грађевинског одбора Горану, који су били зачетници идеје подизања храма, а затим је преломљен славски колач. Након резања славског колача, старешина храма, јереј Томислав Алимпић, захвалио је свим приложницима који помажу изградњу овог храма. О.Тома је још једном истакнуо велико залагање, уснулог у Господу проту Милана Мијаиловића, који је започео изградњу Цркве Свете Анастасије у Забрежју и још једном позвао све верне и све људе добре воље који су у могућности да помогну даљу изградњу храма који треба да буде центар јединства и заједништва народа овог села.

Након молитвеног сабрања, уприличена је трпеза љубави. Домаћин овогодишње прославе Свете Анастасије Српске, био је брат уснулога свештеника забрешког Милана, протојереј-ставрофор Милош Мијаиловић са протиницом уснулог му брата, Снежаном Мијаиловић.

Инфо служба www.crkvauobrenovcu.rs

zabrežje slava