Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Сабрани догађаји КСС-а поводом великог Божићног даривања за Глину и Петрињу

На редовној седници Кола српских сестара, одмах након прослављања своје заштитнице Свете Петке, сестре су почетком новембра кренуле са пуно наде (молитвом и трудом) у реализовање великог Божићног даривања за пострадале српске породице у Глини и Петрињи.

Чинећи све по благослову духовника Кола, протонамесника Немање Павловића, у дубоком узајамном поштовању и одговорности, међусестрински односи током највећег дела од када постоји Коло протекли су уистину у речима “Христос је међу нама – И јесте и биће“!

Више од месец дана пристизали су дарови које су вредне сестре често напуштајући своје радне и породичне обавезе, прихватале и одлагале у просторије црквеног дома, благосиљајући дародавце. Вредно је поменути да су много труда учинили и мужеви, као и деца сестара, показујући да је породица на првом месту и да је уствари Коло једна велика и јака православна породица.

Када су сви артикли пристигли, приступило се вишедневном паковању и затварању пакета који су своју посебну црту добили са спољне стране на кутији налепљеним цртежом деце предшколског узраста из обреновачких вртића. Сваки дар (пакет) имао је јединствени цртеж са порукама деце попут “Ја желим да више никада не буде земљотреса” или “Волео бих да вас све загрлим и да вам шапнем да вас волим”.

Пакета је спремљено и подељено четири стотине и то две стотине великих пакета и две стотине мањих, предвиђених за две стотине породица у Глини и Петрињи. Тежина једног пакета за једну породицу тежила је приближно тридесет килограма. Велики пакет је садржао у себи црквене предмете (Охридски пролог, икону и књижицу Аве Јустина, славску воштану тробојну свећу, малу свећу, крстић, календар, тамјан, брикет, фитиљ, бројаницу и флашицу свете воде). Такође у великом пакету је био мањи пакет са петнаест хемијских средстава из дрогерије ДМ и две лед сијалице. Храну су чинили разноврсни артикли које потребује свако домаћинство (брашно, уље, со, шећер, пиринач, пшеница, пасуљ, макароне, шпагете, алева, зачин Ц, кафа, чај, туњевина, слаткиши). Поред великог пакета, постојао је и мањи који је на пар дана пред дељење држан у хладњачи, а чинили су га разни месни артикли месаре Трлић, њих петнаест по једном пакету.

Сестре овом приликом исказују највећу захвалност својој Цркви ”Силаска Светог Духа на апостоле” као и целокупном свештеном братсву, Црквеном Одбору и црквењацима. Потом, манастирима Лелић, Ћелије и Грабовац и Цркви Покрова Пресвете Богородице у Стублинама.

Посебну захвалност упућујемо Градској Општини Обреновац, Јавном комуналном предузећу „Топловод Обреновац“, Јавном комуналном предузећу „Обреновац“, као и предузећима: Дрогерији ДМ, Рауху, Шумадија Омеги, Месари Трлић, НС Бомију, Банбусу, Транс Југу, Изо-Екомонту, ЛМ Метал Монту, ПС Телу, Млину Крнић, бутицима Бум, Профил Ђорђевићу, Изи-дизајну, Црногорчићу, златари „Марјановић“, Термовару, Ресторану Ђукић, Арма Ферту, Салкому, Епи Паку, Небули, Ауто сервису Роксандић, породици доктора Несторовића, породици Слађе Алегро…. великом броју верника (приложника) који су свој новчани прилог уплатили у црквеној продавници, њих укупно две стотине и шеснаест, као и великом броју анонимних приложника који су свој прилог оставили на икону Богородице Тројеручице у Светотројичном храму у Обреновцу, икони намењеној од стране Управе цркве за помоћ у раду Кола српских сестара током целе године.

Највећу част Колу српских сестара у дану примопредаје Божићних дарова 03. јануара 2022. године учинила су Преосвећена Господа Епископи, ваљевски Исихије, који је у име Кола предао дарове горњокарловачком Герасиму. У пратњи Епископа ваљевског били су заменик Епископа, протонамесник Филип Јаковљевић и ђакон Момчило Димитријевић. У пратњи Епископа горњокарловачког био је протонамесник Горан Каламанда из Глине.

Поред присутних гостију у Обреновцу, велика захвалност од стране Кола припада и пароху петрињском протојереју Саши Умићевићу, као и игуману Доњег Будачког манастира оцу Науму, који је у договору са сестрама, саветима помагао реализацију целог пројекта.

Поред свих поменутих људи добре воље и широког срца, захваљујемо се и медијским и новинским кућама које су на професионалан начин забележиле цео догађај, и то: Телевизији Храм, локалној телевизији РТВ Маг, Инфо служби Епархије ваљевске, радио Источнику, Локалним новинама Обреновац, Палеж новинама Обреновац, као и професионалном фотографу господину Марку Леонтијевићу.

Уз одобрење за песму “РАДУЈ СЕ” Ане Ивановић музичке уреднице телевизије Храм, направљен је спот са најлепшим фотографијама од почетка до краја овог Богоугодног Божићног дела са јасном и гласном поруком – ДОГОДИНЕ У ПРИЗРЕНУ – Мир Божији Христос се роди!

Духовник КСС-а О.Немања Павловић са сестрама

kss za glinu i petrinju 2022


Линк-КСС Обреновац


Прилог ТВ Храм: Даривани божићни пакети угроженим породицама у Глини и Петрињи


Радио Источник-Хуманитарна акција Кола српских сестара „Преподобна мати Параскева“ Обреновац, 03.01.2022.


ЛОКАЛНЕ НОВИНЕ


РТВ Маг- Пакети помоћи за Глину и Петрињу


ТВ Храм-Вести из Цркве за 03.01.2022.


Преносимо-Божићни дарови Кола српских сестара „Преподобна мати Параскева“ из Обреновца


Слике- Хуманитарна донација 2022


Сајт СПЦ-Божићни дарови Кола српских сестара из Обреновца


Епархија горњокарловачка-Пакети помоћи из Обреновца доспјели до домова угрожених породица