Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Веома посећено предавање јереја др Оливера Суботића у Обреновцу

„Наш народ носи велики грех, користи име Божје у псовкама“ , јереј др Оливер Суботић

Пред 170 посетилаца, у препуној сали Црквеног дома при Храму Силаска Светог Духа на Апостоле у Обреновцу, јереј др Оливер Суботић, парох Храма Светог Александра Невског на Дорћолу и уредник часописа „Православни мисионар“ одржао је предавање на тему „Сила имена Божјег“.

И сам предавач је био изненађен посећеношћу и бројем питања која су му постављена после предавања на којем је истакао да име Божје треба да се призива са молитвом и трепетом, те да нам Његово име пружа снагу да се одупремо непријатељима. Предавање оца Оливера организовали су ЦО Обреновац – Храм Силаска Светог Духа на Апостоле и Светосавска омладинска заједница са благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског г. Исихија.

Госта је поздравио и представио духовник Светосаваца јереј Александар Петровић.

Предавач је своје излагање почео од првих страница Светог писма, где се налазе различита имена Господња, зависно од контекста – Јахве, Елохим, Ел, Ел Елион Адонај, Јахве Саваот, Ел Шадај итд. Истакао је да је код Јевреја давање имена посебно, јер они верују да име одређује карактер, а призивање имена Господњег чинило је да Господ буде присустан. „Призивање имена Господњег заправо је призивање Бога“, рекао је отац Оливер, док је име Исус, хеленизирана верзија имена Јешуа, што значи Спаситељ. А пуноћу тог имена доживљавамо на Светој Литургији, односно када смо умом, срцем и пажњом сабрани у име Христово на Евхаристији. Зато је веома важно да призивамо име Господње, да имамо пажњу пред Богом. „Литургија је словесна и умна служба, зато не смемо да будемо расејани, да нам мисли лутају, а то нам се стално дешава“, упозорио је предавач, истакавши да ако тврдимо да смо православни хришћани, треба да живимо у складу са силом тог имена.

У наставку свог излагања отац Оливер је истакао важност покајања, јер је име Господње лек, а лек се добија управо кроз покајање. Подвига нема и без смирења, а важно је да овој теми приступимо озбиљно, јер наш народ има велики грех – а то је недостојно помињање имена Божјег. При том је мислио на употребу имена Божјег у псовкама. „Не призивај узалуд имена Господа свога! То је озбиљна хула!“, нагласио је отац Оливер, додајући да име Господње има и светотајински карактер. „Име Господње није описна ствар… Ми смо запечаћени именом Господа Исуса Христа и то име нас на мистички, суштински начин обележава за вечност“, закључио је отац Оливер, који је својим кратким предавањем подстакао слушаоце да му поставе велики број питања.


Линк YouTube-Сила имена Божијег-др Оливер Суботић

Predavanje