Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Веронаука

Осењивање крсним знаком

Иако то углавном нико и не пита, примећујемо да наш народ често не зна ваљано да се прекрсти. Ево како то треба чинити …

Овде треба додати и правило осењивања крсним знаком оца Дамаскина из Манастира Грабовац, пренето по В. Јеротићу:

Увек прибран, у пуној свести, не приноси три прста Свете Тројице чак на раме као Руси, нити их сужавај као Срби.

Додирни чело, помишљајући на „шупљу главу“ своју, гордост ума, хладноћу разума, непотребно нагомилано знање у глави и замоли Оца са којим почињеш закрштавање да ти разбистри главу, УМ и читаву памет.

Пређи сад на ПУПАК којим си био везан и делимично остао везан за родитеље, за мајку најпре, за свој народ, своју прошлост, али си и даље везан за своје органе утробе и органе размножавања који су ти потребни, који ће ти Син очистити и упутити како да хармонично и на славу Бога функционишу.

Пређи сад на десну страну груди, додирни сису и замоли Светог Духа да ти омогући правилно дисање ПЛУЋА, самим тим и целог организма, да би удисање и издисање протицало ритмично са улажењем Духа у тебе, а онда излажењем и поклањањем духа ближњим.

Најзад заврши крштавање нешто снажнијим додиром леве сисе и речју Амин, омогући да све што молиш уђе како треба у твоје СРЦЕ, да се у њему све како ваља запечати.