Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Веронаука

Веронаука: Сто педесет обреновачких средњошколаца у посети манастирима Тумане и Нимник

Дана 14.04.2024. године, благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Исихија, а у организацији Службе за поклоничка путовања при Епархији ваљевској ученици Гимназије, Техничке школе, Средње медицинске школе „Вива“ и Пољопривредно – хемијске школе у Обреновцу посетили светиње браничевске епархије манастире Тумане и Нимник, вероучитељима Слађаном Которчевић, Александром Гајићем и Радованом Станишићем.

Прво смо се се упутили ка манастиру Тумане, где смо стигли у раним преподневним сатима, како би присуствовали Литургији, где смо сви заједно у миру и страху Бужијем стајали међу хиљадама поклоника са свих страна света. Многи ученици су и примили Тело и Крв Христову. Након завршене Литургије, поклонили смо се моштима Светог Зосима Туманског и Светог Јакова, где смо потом присуствовали молитви за здравље. Потом смо се сви заједно освежили у манастирској гостопримници, а онда смо се упутили ка испосници Светог Зосима Туманског. По повратку из испоснице, напустили смо манастир у миру и духовној радости и упутили се ка Сребрном језеру где смо имали слободно време за ручак и дружење.

У поподневним сатима смо стигли у манастир Нимник, где нас је дочекало братство манастира и игуман манастира Јелисеј, који је у конаку манастира прочитао молитве за здравље, молитве за ђаке… А потом и одржао кратко предавање о породици и разним проблемима са којима се сусрећу млади њихових година.

Повратак за Обреновац је био у раним вечерњим часовима, где смо се са посебном радошћу и љубављу вратили кућама, са жељом и надаом да ускоро посетимо и неке друге светиње.

Радован Станишић, вероучитељ

ekskurzija tumane