Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

III место нашег хора на Митровачком фестивалу

Са благословом његовог Преосвештенства епископа сремског господина Василија, а у част свете мати Параскеве, 27.10. у Сремској Митровици је одржан Други митровачки фестивал духовне хорске музике.
Након свете Литургије у Саборном храму светог великомученика Димитрија стручном жирију и публици представило се 11 хорова из Румуније, Републике Српске и Србије.

После такмичарског дела фестивала др Предраг Ђоковић, дугогодишњи предавач црквеног појања и професор на музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву, одржао је предавање на тему „Црквено појање као вид духовног узрастања“.
Владика Василије је у литији, уз пратњу свештенства, хорова и грађана Сремске Митровице, пронео мошти светитељке центром града до Житног трга. Сви присутни су уз Многолетсвије честитали владици 40 година епископске службе.

Стручни жири фестивала били су Весна Шоуц, професор дириговања на Факултету музичке уметности у Београду, др Предраг Ђоковић и мр Раде Радовић, професори на музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву. Њиховом одлуком победник фестивала је камерни мушки хор Псалмнодија Трансилваника из Румуније. Хор чине студенти Теолошког факултета из Клуж Напоке, чији је диригент др Василе Станчу. Друго место освојио је београдски хор и ансамбл Алилуиа под палицом диригента Милице Радивојевић. Треће место су поделила два црквена хора: црквени хор Свети Теодор Вршачки из Вршца, диригента Олге Шинковић и црквени хор Свети Јоаким и Ана из Обреновца, са диригентом др Габријелом Вучај.

Фестивал је затворен на Житном тргу уз заједничко певање песме „Ој Србијо мила мати.“
Црквени хор Свети Јоаким и Ана је први пут учествовао на фестивалу такмичарског типа. Освојено треће место и одличне критике жирија најбоље говоре о квалитету нашег хора, његовој посвећености и преданости да добрим и молитвеним певањем слави Господа. Такође су подстицај на још марљивији певачки и мисионарски рад.

Митровчани су и ове године фантастично организовали програм фестивала. Растали смо се у великој љубави уз позив на још дуже гостовање следеће године.

Чланови хора Свети Јоаким и Ана

mitrovacki festival