Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Велика молитвена свечаност у манастиру Грабовац

На дан светог Максима Исповедника у манастиру светог оца Николаја Мирликијског у Грабовцу код Обреновца, Свету Литургију је служило седам свештенослужитеља из Епархије ваљевске.

Началствовао је архимандрит Михаило игуман манастира Јовања а саслуживали су лелићки игуман Георгије, старешина Светотројичног храма из Обреновца протојереј-ставрофор Дарко Павловић, архијерејски намесник посавски протонамесник Слободан Илић, парох забрешки јереј Томислав Алимпић, парох грабовачки протојереј Небојша Спасојевић и настојатељ манастира Грабовац отац Андреј.

За певницом је појао протонамесник Немања Павловић, а апостол је читао стари грабовачки богомољац чувени Милорад Мића Чирак. Посебну радост у овом величанствено-молитвеном дану приредила су три велика човека, управитељ града Обреновца Мирослав Чучковић, председник Института за националну стратегију Драгослав Бокан и доктор епидемиолог Бранимир Несторовић.

По завршеној Светој Литургији, беседи на јеванђелску тему оца Михајила и заједничком фотографисању испред храма оца Николаја, пресло се у манастирски конак на послужење. Богату трпезу коју је спремио млади настојатељ Андреј са својом вредном браћом и сестрама, посебно су украсиле високо квалитетне боце четири врсте вина које су тог дана у манастир донела четири домаћина (привредника) из Обреновца, Љубиша Пејица, Горан Ненадовић, Илија Ђорђевић и Саша Марковић.

По завршеном послужењу и непрекидном уживању у предивним Богоугодним и Богонадахнутим разговорима са људима од којих ваистину има шта да се чује и научи, остаће да се памти Боканова беседа о Максиму Исповеднику (изговорена истовремено питко-свима доступно и теолошки високо, начин излагања својствен само Великом Драгославу Бокану) и Несторовићево познавање личности и дела Николе Тесле (разговори о немерљивим силама, фреквенцијама и енергијама а уједно мерљивим као што су радост и љубав које су се тога дана лако могле осетити па чак и измерити на лицима и у срцима свих присутних).

Вредна помена је и реченица доктора Несторовића која гласи:” Таман када помислиш да је отишао један Велики Владета, схватиш да имаш Великога Драгослава!” Почело је све са мразом, а завршило са изузетно сунчаним и лепим даном који је омогућио шетњу по манастирском имању и посету Драгутиновом извору.

Благодарни Богу на свему, радосно се растајући, сви су пожелели ускоро и што више оваквих молитвено Богоугодних дана.

Дописник Немања Павловић протонамесник

 Grabovac