Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Орден Светих Новомученика Горњокарловачких доделио КСС-у Обреновац епископ Герасим у Карловцу

Поводом велике акције Кола српских сестара о Божићу ове године, када је пострадалим српским породицама у Глини и Петрињи послато двестотине великих пакета, одговор епархије горњокарловачке и њеног предстојатеља Герасима био је позив КСС-у Света Петка из Обреновца да буду гости епархије по Васкрсу 2022. године.

Свечани позив од стране горњокарловачке епархије уручен је 2.маја, а посета је реализована 9.маја.

Уз одобрење и благослов надлежног епископа ваљевског Исихија путем Глине, Петриње и Карловца кренуло је 10 сестара са председницом Ренатом Марковић и духовником о.Немањом Павловићем.

У Петрињи и у Глини сестре су посетиле четири породице (Бајловић, Паспаљ, Вилус и Половина) једне од двестотине дариваних на Божић, а овом приликом скромним новчаним прилогом.

Изузетно вредни домаћини, пароси, петрињски о.Саша Умићевић и глински о.Горан Каламанда који су у љубави Христовој поделили пакете страдалном народу, приликом посете КСС-а у својим још увек необновљеним објектима и порушеним црквама, показали су се великим домаћинима и правим српским гостољубцима. Радост на лицима свештеника и породица које још увек у незавршеним кућама у неизвесности чекају трећу зиму све присутне сестре утврдила је у вери. Овом приликом сестре су у Петрињи посетиле храм Св.Спиридона чудотворца а у Глини велико стратиште на месту старе цркве, данас претворене у Хрватски дом, зграду наплатног центра и културних манифестација, где је 1941.године поклано око 1600 Срба.

Највећу част Колу српских сестара из Обреновца поред свештенства, монаштва и страдалног народа указао је лично епископ горњокарловачки Герасим. У Карловцу 9.маја „орденом Светих новомученика горњокарловачких у знак признања и захвалности за велику оданост својој светој цркви и делатну љубав нарочито показану кроз свесрдну помоћ епархији горњокарловачкој“ одликовано је Коло српских сестара Света Петка.

У име свих сестара и у присуству духовника Кола о.Немање Павловића током предивне трпезе љубави, коју је за сестре приредио епископ са својим сарадницима, уручен је орден председници Кола госпођи Ренати Марковић у епархијском двору у Карловцу.

За КСС сестра Јелена Видаковић

Прилог ТВ МАГ- Орден за Коло српских сестара

orden kss