Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Богојављење и пливање за Часни крст у Обреновцу

Прослава Богојављења у Цркви Силаска Светог Духа на апостоле у Обреновцу, отпочела је Светом Литургијом којом је началствовао протојереј-ставрофор Љубомир Миловановић, а саслуживали су му протонамесник Александар Вучај и протонамесник Срећко Живановић.

У празничној беседи О.Љуба је поучио верни народ речима: ,,Ми смо позвани да слушамо реч Божију и немамо потребе, будући да је Његова реч пуноћа, Његова реч је света, Његова реч је пут, истина и живот, нема потребе да додајемо било шта што је људско тој Његовој речи и нема потребе да Јеванђељу Христовом, Цркви Христовој додајемо било шта из неког другачијег погледа на свет, из неке друге и другачије вере, јер Црква је позвала да се преображава свет, јер са Христовим погружењем почиње наше спасење…“

После заамвоне молитве, свештеници су литијски са верним народом, изашли испред храма, где је обављено велико освећење воде. Након освећења, и троструког поздрава „Бог се јави – Ваистину се јави“, верни народ је захватио воду, коју су понели кућама да им послужи за здравље и духовни напредак.

Након Великог освећења воде, по девети пут у Обреновцу, уз сарадњу са ГО Обреновац, одржано је пливање за Часни Богојављенски крст. Од цркве Свете Анастасије Српске у Забрежју кренула је литија предвођена свештеницима са верним народом, све до места на реци Сави на коме је одржано пливање.
Ове године било је рекордних 55 пливача, од тога три девојке. Прва до Крста допливала је двадесетдвогодишња Ана Пантелић из Стублина, која је награђена иконом Господа Исуса Христа. Сви остали учесници су даривани пригодним поклонима.


Репортажа – Локалне новине Обреновац


Репортажа – РТВ Маг
Bogojavljenje 2023