Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

КСС Света Петка прикупља помоћ за Дом за незбринуту децу при манастиру Свете Петке Изворске

ксс

Са жељом да Васкршње даривање, као и Божићно буде традиционално чланице обреновачког Кола су од претходног викенда покренуле још једну у низу акција. Самим тим што имамо заједничку заштитницу жеља сестара је да целокупна прикупљена помоћ буде упућена манастиру Света Петка Изворска код Параћина. Манастир је јединствен по томе што се под његовим окриљем налази Дом за смештај женске деце ометене у развоју и са физичким недостацима.

Доласком Игуманије Јефимије са сестринством у манастир 1942.године Комесеријат за избеглице додељује манастиру тридесеторо избегличке деце на чување, која су боравила у манастиру до ослобађања 1945.године. По завршетку рата Игуманија Јефимија одлучује да прихвати децу ометену у развоју на трајну негу и чување.Од 1946.године манастир има заједничко настојатељство са манастиром Раваница. Првих двадесет година Дом је био смештен у манастирском конаку. Данас су штићенице смештене у засебној згради. О њима
брину монахиње, али имају и стручну негу како лекара опште праксе, тако и психијатра и медицинских сестара. У Дому је у сваком моменту смештено до стотину штићеница. Неке су у најранијем детињству родитељи донели у Дом и више се за њих никада нису интересовали.
Председница КСС-а је контактирала мати Гликерију која је издвојила шта је то што им је најпотребније. Монахињама је за одржавање хигијене дома и штићеница потребна велика количина асепсола, алкохола, средстава за личну хигијену али и за одржавање простора у којима бораве. Такође је потребна и велика количина пелена за одрасле. Од хране је напоменула да буду основне животне намирнице, конзервирана и дуготрајна храна.

Сестринство КСС-а је позвало све суграђане да учествују у овом Васкршњем даривању. Новчани прилог се може оставити у црквеној продавници или прилогом на икони Богородице, са леве стране уласка у цркву. За прилоге у виду хране и хемије је постављена корпа такође у црквеној продавници.
У викенду за нама је сестринство организовало два даривања. Представнице КСС-а су у месту Трстеница, надомак Обреновца, посетила ученика друге године Техничке школе Мијата Голочевца. Мијат је одличан ученик, добар друг и дете вредно пажње. Мијат болује од спиналне мишићне атрофије што га не спречава да своје обавезе везане за школу обавља ревносно. У томе му свесрдно помаже мајка која га сваког дана довози у школу и чека док се часови не заврше. Целодневне обавезе око Мијата његовој мајци онемогућавају да се негде запосли па им је једини извор прихода социјална помоћ. Сестре су посетиле породицу Голочевац и приликом посете им уручиле помоћ од 100 000 рсд.
По повратку из Трстенице посетиле су породицу Јовић, мајку Драгану која се брине о четворо непокретне деце. Почетком године је Драгана имала мождани удар. Уз Божију помоћ последице нису остале. Сестре су у том периоду посетиле њену децу и однеле већу количину хране. У разговору са њима сазнале и најситније њихове жеље, али и потребе. Овом приликом пакет однешен породици Јовић је пакован са пуно љубави и садржао је њихове омиљене намирнице.

Председница КСС-а Рената Марковић


Прилог РТВ Маг
ксс манастир